City Deal

Enschede zet vaste hulpverlener in bij begeleiding van gezinnen met problemen

Wethouder Jurgen van Houdt (tweede  van links) sluit City Deal
Wethouder Jurgen van Houdt (tweede van links) sluit City Deal © gemeente Enschede
Niet de ambtelijke regeltjes moeten bepalend zijn bij het bieden van hulp aan gezinnen, maar een gerichte praktijkaanpak moet het uitgangspunt zijn. Dat is de nieuwe insteek van de gemeente Enschede die voor deze nieuwe werkwijze afspraken heeft gemaakt met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale zaken en Volksgezondheid.
Gezinnen die voor ondersteuning bij de gemeente aan kloppen, zijn het best af met één hulpverlener en met ondersteunende instanties die goed samenwerken. De vraag moet centraal staan, niet de regeling of het type zorg. Dat is de basis van de overeenkomst die de Enschedese wethouder Jurgen van Houdt donderdag ondertekende met de verantwoordelijke ministeries.

Meer gemeenten sluiten City Deal af

Enschede is niet de enige gemeente die deze 'City Deal' met de landelijke overheid sloot. Ook Eindhoven, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad gaan met de praktijkgerichte hulpverlening werken.  De deal moet leiden tot nieuwe manieren van ondersteuning voor kwetsbare gezinnen, die te kampen hebben met problemen zoals verstandelijke of lichamelijke beperkingen, werkloosheid, armoede, schulden en opvoeding- of psychische problemen. Om te bekijken wat echte oplossingen zijn voor mensen mogen de grenzen van regelgeving worden opgezocht.

Eén hulpverlener biedt begeleiding aan huishouden

De vijf gemeenten hebben de afgelopen jaren de slag gemaakt naar sociale wijkteams waarin één hulpverlener in een huishouden op alle gebieden begeleiding biedt. Juist de nieuwe werkwijze met wijkteams brengt aan het licht dat regels nog regelmatig in de weg zitten en niet aansluiten bij de praktijk in de gezinnen.

Nieuwe manier van werken

Rond de zomer komen de vijf gemeenten met een rapportage over zo’n honderd praktijkvoorbeelden. Zo kunnen ze kijken tegen welke hindernissen ze in de praktijk op lopen en hoe die zijn op te lossen in regels of wetten, manieren van financiering of met andere manieren van werken. Want problemen van één gezin integraal aanpakken klinkt gemakkelijk, in de praktijk betekent het vaak een hele nieuwe manier van werken.

Samenwerkingsverband tussen steden en Rijk

De City Deal Inclusieve Stad wordt gesloten in het kader van de Agenda Stad. Dat is een samenwerkingsverband tussen Rijk, steden en andere relevante partijen om groei, innovatie en leefbaarheid van steden te versterken.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zijn blij met de City Deal omdat kwetsbare huishoudens gebaat zijn bij de integrale aanpak van dit samenwerkingsverband.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.