Naam jihadstrijder uit Heeten op lijst IS

De naam van Victor Droste komt voor op de uitgelekte lijsten van IS. De uit Heeten afkomstige jihadist wordt op een van die lijsten opgegeven als referentie binnen die organisatie.

Droste heeft altijd tegenover RTV Oost ontkend dat hij actief is voor IS. “Ik zit niet bij IS,” antwoordde hij letterlijk op de vraag of hij bij IS zat.

‘Vooral liefdadigheid’
Afgelopen zomer vertelde hij dat hij ontwikkelingswerk doet in Syrië. Hij liet echter altijd in het midden voor welke groepering hij actief is. “Ik doe vooral liefdadigheid momenteel. Kleding en voedsel voor armen vluchtelingen enzovoot,” vertelde hij.

Ook heeft hij altijd beweerd niet te vechten, ook al doken er foto’s op waar hij met wapen opstond.

Aanbevolen bij IS
Afgelopen week lekten er lijsten van IS uit. Op die lijsten staan gegevens van IS-strijders. Eén van die lijsten bevat gegevens van een uit Nederland afgereisde jihadist: de uit Amsterdam afkomstige Achraf B.

Drie andere IS-strijders hebben Achraf aanbevolen als betrouwbare persoon. Onder hen is de uit Heeten afkomstige Victor Droste, die zich tegenwoordig Zakariya Al-Hollandi noemt.

Lid terreurorganisatie
Hoewel Droste altijd beweerd heeft dat hij geen lid van IS was, lijkt hij op basis van dit document toch lid van de terreurorganisatie te zijn.

We hebben Droste om een reactie gevraagd, maar daar nog geen antwoord op gekregen.

Meer over dit onderwerp:
Victor Droste IS Syrie jihadist Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren