varkenshouderij

Annie Schreijer: 'EU-geld uit crisisreserve moet varkensboeren in nood helpen'

Annie Schreijer-Pierik
Annie Schreijer-Pierik © RTV Oost
De crisisreserve van de Europese landbouwbegroting moet gebruikt worden om de financiële problemen in de varkenshouderij aan te pakken. Dit zei de Twentse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik tijdens een debat met Eurocommissaris Hahn.
Volgens Schreijer-Pierik is de financiële crisis in de varkenshouderij zodanig dat steeds meer boeren grote problemen hebben met het betalen van de rekeningen. "De crisisreserve is voor noodsituaties en de varkensboeren zitten in zo'n noodsituatie." 

Oorzaak crisis

Volgens Schreijer-Pierik lijden Nederlandse varkensboeren al maanden verlies omdat ze hun dieren ver onder de kostprijs moeten verkopen.
Daarnaast vindt de Twentse Europarlementariër dat het ontbreken van een gelijke regelgeving voor de varkenshouderij in Europa de crisis in stand houdt. Bijvoorbeeld is er een groot verschil in extra kosten door milieu- en dierenwelzijnseisen. In Nederland betaalt een boer snel 20 cent aan extra kosten, tegenover een Deense boer die zeven cent kwijt is. 

Al eens geld gekregen

Afgelopen jaar kreeg de varkenshouderij al 10 miljoen euro om de crisis aan te pakken. Volgens Schreijer-Pierik is dit geld niet goed terechtgekomen, waardoor de situatie voor de boeren structureel niet verbeterd is. "Slechts een doekje voor het bloeden." 
De Europarlementariër wil met het geld uit de crisisreserve van de Europese landbouwbegroting de financiële ongelijkheid op de varkensmarkt aanpakken. Daarnaast hoopt de CDA-politicus uit Hengevelde dat met de subsidie varkensboeren worden geholpen om met hun bedrijf te stoppen, een doorstart te maken of hun bedrijf te verbreden. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.