moskee

Omstreden gebedsoproep nieuwe moskee in Enschede wekelijks op vrijdag

De omstreden gebedsoproep van de nieuwe moskee aan de Kuipersdijk in Enschede klinkt in de toekomst één keer per week op vrijdagmiddag. Er is geen compromis gesloten tussen het moskeebestuur en buurtbewoners. Die laatsten willen helemaal geen gebedsoproep, maar dat kan de gemeente Enschede wettelijk niet weigeren.
De gemeente Enschede baalt wel dat er geen overeenkomst is gesloten tussen de buurtbewoners en het moskeebestuur. Tijdens drie recentelijke geluidstests op de plek van de moskee, was veel protest uit de buurt. Omwonenden vinden dat de islamitische oproep niet thuis hoort in Enschede.
De omstreden oproep zal voorlopig nog niet klinken. De bouw van de moskee is op z'n vroegst over drie jaar klaar. Als er allerlei bezwaarprocedures worden opgestart, kan het volgens verantwoordelijk wethouder Hatenboer nog wel vijf jaar duren voordat in Enschede een nieuwe moskee verrijst. 

Gebedsoproep moskee voor het eerst in Enschede in openbaar te horen

De oproep tot gebed via een geluidsinstallatie aan de minaret of op het dak van de moskee is onlosmakelijk verbonden met het feitelijke gebed,
zo vindt het moskeebestuur. Het is straks de eerste keer dat in Enschede in de open lucht een oproep tot gebed wordt gedaan.
De speciale oproep, azan genoemd, bestaat uit het verkondigen van de grootheid van Allah, de geloofsbelijdenis van de islam en nodigt de mensen zoals gezegd uit tot het gebed. Ongeacht het land waar de azan verricht wordt, wordt deze altijd hardop in het Arabisch gereciteerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.