“Oude begraafplaats in Olst wordt monument”

De oude begraafplaats in Olst is volgens een groep vrijwilligers de fijnste plek van het dorp. "Er heerst hier een serene rust", vertelt Teun Oosterbroek. Wekelijks is de werkgroep aanwezig op de begraafplaats om het groen bij te houden en eenvoudige reparaties aan grafmonumenten uit te voeren.

Als het aan de werkgroep ligt, wordt de begraafplaats een dezer dagen een gemeentelijk monument. "Dat heeft met de cultuurhistorische waarde van de plek te maken. Er zitten allemaal verhalen aan verbonden. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de begraafplaats een gemeentelijk monument wordt", aldus Oosterbroek.

Onderhoud
Het verval van de oude begraafplaats was in 2000 aanleiding om de werkgroep op te richten, met als doel de begraafplaats in oude orde te herstellen. "Het was helemaal overwoekerd, maar zoals het nu is, is het perfect. Het hoeft niet uitbundiger te worden. Het moet gewoon sober blijven, zoals het destijds ook was”, vertelt Harry van Essen.

In het dorp

In februari 1832 is de begraafplaats ontstaan, omdat begraven in en om de kerk niet meer was toegestaan. Destijds lag de begraafplaats 90 meter buiten het dorp. “Het is door de bebouwing ingehaald, dus de begraafplaats ligt tegenwoordig in het dorp”, zegt Oosterbroek.

Meer zien van Mooi Overijssel? Volg ons dan op Facebook en Twitter!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren