azc Azelo

Janouck Teunissen werkt in azc Azelo: ''Ze zijn niet anders dan wij''

"Er zijn heel veel negatieve verhalen, dus dan is het leuk om te vertellen dat er ook veel positieve verhalen zijn", zegt Janouck Teunissen over haar werk in het asielzoekerscentrum in Azelo.
Haar werk brengt haar in contact met mensen waar menigeen nauwelijks mee praat. Als gezinsbegeleider spreekt Janouck met mensen die net naar Nederland zijn gevlucht.
"Je hoort dat ze achterin een volgepropte vrachtwagen hebben gezeten. Dat is best confronterend om te horen, want daar sta je lang niet altijd bij stil."
Vrienden en familie
In Janoucks kennissenkring is iedereen heel begripvol als het gaat om vluchtelingen en haar werk in het azc. Daarbuiten valt dat weleens tegen. 
"Mensen zijn vrij om een mening te hebben en ik probeer dat ook zo veel mogelijk te laten. Waar mensen toch vragen hebben, probeer ik ze duidelijkheid te geven. Dan hoop ik stiekem dat ze hun mening bijstellen, maar dat is aan de mensen zelf."

Veiligheid

Janouck voelt zich veilig in het azc. Van bedreiging door bijvoorbeeld de mannelijke bewoners heeft ze nooit iets gemerkt. "De mannen zijn erg sociaal, ze willen graag contact met ons maken, maar wel op een respectvolle manier. Ik heb goed contact met alle bewoners."

Naar de maatschappij

"We zijn heel erg bezig om de asielzoekers naar buiten te laten gaan en te laten zien dat zij ook maar gewoon mensen zijn. Ze zijn niet anders dan wij."
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.