Verhalen

Sem van 9 wil graag een 'kastje' om niet meer te hoeven prikken voor suikerziekte

Sem Minkjan (9) zit op voetbal. Voor hem is dat nét even anders dan voor zijn ploeggenoten, want Sem heeft suikerziekte. Per dag moet hij zeven keer prikken. "En ik moet vaker koekjes eten. Tijdens een training zo'n zes stuks."
Moeder Dorothy heeft berekend dat haar zoon ongeveer 600 keer in 3 maanden prikt. En nu is er een apparaat, de Freestyle Libre, waarmee dit prikken verleden tijd kan zijn. "Als je zijn vingers soms ziet, dan zijn ze soms zwart van het prikken. Dus je begrijpt dat wij zo'n kastje wel willen, omdat het automatisch de bloedsuikerspiegel meet. Maar niet iedereen kan dat betalen, want het kost 60 euro, iedere twee weken."

Reactie zorgverzekeraar

De zorgverzekeraar vergoed het apparaat nog niet. Een woordvoerder van de verzekeraar van Sem, Menzis, verwijst naar de Tweede Kamer, want daar wordt bepaald wat wel en niet in het basispakket zit. Ook zegt diezelfde woordvoerder dat er nu gekeken wordt naar de wetenschappelijke onderbouwing voor dit apparaat. Dat gebeurt onder de vlag van Zilveren Kruis, middels een onderzoek in de Isala klinieken in Zwolle. Dorothy: "Wij hopen gewoon dat er snel duidelijkheid komt en dat het kastje opgenomen wordt in het ziekenfonds. Voor Sem, maar ook voor alle andere mensen met suiker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.