Enschede

Deelnemers studiereis FRIS uit Enschede redden in Estland automobilisten na ongeluk uit het water

De inzittenden van de auto wisten op tijd te ontsnappen
De inzittenden van de auto wisten op tijd te ontsnappen © Facebookpagina Fris.nl
De studiereis van het Enschedese FRIS, platform voor de creatieve sector, kreeg gisteren een onverwachte wending. In de Estse hoofdstad Tallinn, waar de groep was, reed een auto met volle snelheid het water in en begon meteen te zinken. Een aantal reisgenoten bedacht zich niet en schoot te hulp.
"We stonden te kijken bij het water, toen we ineens een enorme knal hoorden", vertelt Jan Eppink. "We keken naar links en zagen een Audi met een rotgang het water in rijden. En de auto begon meteen te zinken." De auto had op volle snelheid een hek geramd en was vervolgens het water in gereden.

IJskoud water

De reisgenoten kwamen de twee inzittenden van de auto meteen te hulp. "De auto was door het ijs gegaan dat op het water lag. Het water in gaan was geen optie, we hebben een brandweerduiker bij ons en die zei dat zelf ook: niet het water in! Dus hebben we reddingsboeien van een boot naar de auto gegooid."
De twee inzittenden waren inmiddels uit de auto gekropen. "We hebben die twee geroepen en gezegd dat ze een klein stukje moesten zwemmen. Uiteindelijk konden we ze touwen toegooien en naar de kant halen." Het ongeluk was later terug te zien bij het landelijke tv-nieuws en ook in de krant.
Over hoe het ongeluk kon gebeuren zijn geen officiële uitspraken gedaan, maar Eppink heeft wel een vermoeden. "We roken meteen alcohol bij de mannen."

'Uiteindelijk goed afgelopen'

Eppink is nog steeds verbaasd over hoe het allemaal verliep. "De snelheid waarmee de auto het water inreed, hoe snel de wagen zonk. Je ziet mensen in paniek. We kunnen het achteraf gelukkig relativeren, het is uiteindelijk allemaal goed afgelopen."
Vanavond vliegen de reisgenoten weer terug naar Nederland, met een bijzonder avontuur als herinnering.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.