Hengelo

Hengelose centrumondernemers voorstander van vrije koopzondag

Gemeentehuis in Hengelo
Gemeentehuis in Hengelo
De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) heeft bij het gemeentebestuur gepleit voor een vrije openstelling van winkels op zondag. Uit een enquête onder binnenstadsondernemers blijkt volgens de stichting dat bijna negen op de tien winkeliers daar voorstander van is.
De SCH vindt dat de huidige verordening, met een beperkt aantal koopzondagen, niet meer aansluit bij de behoefte en ontwikkelingen in de markt. "Het koopgedrag en de koopbehoefte van klanten vragen meer flexibiliteit", aldus de stichting.

Gelijke kansen voor iedereen

Om iedereen dezelfde kansen te bieden, vindt de SCH dat de zondagopenstelling voor alle winkeliers in Hengelo - dus ook in de wijken en Plein Westermaat - gelijk moet zijn.
De SCH heeft onlangs een enquête gehouden onder binnenstadsondernemers. Daaruit blijkt dat 87 procent voorstander is voor vrije openstelling.

Vijfduizend handtekeningen

Als één van de weinige gemeenten in Overijssel kent Hengelo geen vrije openingstijden op zondag. Eerder deze week nam de Hengelose wethouder Ten Heuw al bijna vijfduizend handtekeningen in ontvangst voor een vrije openstelling voor winkels op zondag. 
In Hengelo wordt al jarenlang gediscussieerd over de openingstijden op zondag. Nu is het zo dat winkeliers twintig zondagen per jaar open mogen. Op Plein Westermaat mogen de winkels alle zondagen open zijn.

Raad stemt in mei

Het laatste woord is nu aan de raad. Niet voor het eerst, want de laatste keer werd een voorstel voor vrije opening op zondag afgestemd met 19 tegen 18 stemmen.
Het college van burgemeester en wethouders gaat zich buigen over een nieuw voorstel, waarna de gemeenteraad waarschijnlijk in mei een besluit neemt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.