Zwolle

Declaratiegedrag top woningcorporatie DeltaWonen uit Zwolle bekritiseerd

Geld
Geld
De top van woningcorporatie DeltaWonen uit Zwolle heeft niet integer gehandeld met declaraties en btw-constructies. Dit stelt oud-voorzitter van de Raad van Commissarissen Bernard ten Doeschate in de Stentor.Â
Ten Doeschate, oud-topman van het bedrijf Reesink, merkte kort na zijn aantreden begin 2015 dat de directeur van DeltaWonen in 2014 9.000 euro aan onkosten declareerde bovenop zijn reguliere onkostenvergoeding van 6.000 euro.
Ook gebruikte hij de bedrijfscreditcard voor privédoeleinden. "Een evidente integriteitskwestie", concludeert Ten Doeschate. Er werd een onderzoek ingesteld door de Autoriteit Woningcorporaties, die zijn bevindingen bevestigde.   

Procedures aangescherpt

Inmiddels heeft DeltaWonen de procedures aangescherpt. Er was sprake van 'een uitzonderlijke situatie', zegt het bedrijf in een toelichting. Directeur Evert Leideman stelt in een reactie in de Stentor dat het niet de bedoeling was de creditcard voor privé-doeleinden te gebruiken, maar dat het is gebeurd "in een periode van overmacht." Het bedrag zou inmiddels verrekend zijn met zijn salaris.  
Ten Doeschate is enkele maanden na zijn aantreden alweer teruggetreden. De door hem aanhangig gemaakte integriteitskwestie leidde tot een conflict met de overige commissarissen. Volgens Ten Doeschate kregen zij een te hoge vergoeding voor hun werk en faalden zij in hun toezicht.
De PvdA in Zwolle wil opheldering over de affaire.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.