Haaksbergen

Monstertruck voldeed niet aan veiligheidseisen en was niet goed onderhouden

De monstertruck die in september 2014 het publiek inreed in Haaksbergen was niet goed onderhouden en voldeed niet aan internationale veiligheidseisen. Dat blijkt uit technisch onderzoek dat is gedaan naar de staat van de truck.
Vast is komen te staan dat de achterwielbesturing niet werkte, maar de oorzaak van het falen van de monstertruck is niet duidelijk geworden. Wel zijn meerdere scenario's denkbaar: Doornink kreeg een black-out, heeft niet goed geremd of heeft het gas niet helemaal losgelaten. Maar ook dat is niet hard te maken. 
Doornink verklaarde voor de rechtbank dat hij zijn best heeft gedaan de monstertruck tot stilstand te brengen toen het gas bleef hangen. "Ik heb absoluut geremd, dat is ook te horen op de video. Ik heb met volle kracht op de rem gestaan." Uit het onderzoek is gebleken dat de monstertruck wel degelijk op tijd stil had moeten kunnen staan. 
Volgens de rechtbank is de monstertruck nogal blessuregevoelig. Doornink hield er te weinig rekening mee dat het fout zou kunnen gaan. 

Publiek in rijrichting

Het terrein waar de stunt werd gedaan heeft hij niet van tevoren gezien. Wel is hem twee keer gevraagd te komen kijken. "We googelen meestal de plek waar we gaan werken. Bij een kleine plek rijden we gewoon veel langzamer en minder wild. Je past je aan aan de ruimte die je hebt."
In internationale veiligheidseisen staat dat het publiek niet in de rijrichting mag staan. In Haaksbergen gebeurde dat wel. Op de vraag van de rechter waarom dat zo was, antwoordde Doornink: "Zij, de Amerikanen, rijden veel extremer. Wij wilden alleen een showtje geven."

Extra veiligheidsmarges

De politie heeft een telefoongesprek afgetapt tussen Doornink en een zekere meneer Coronel. In dat gesprek zegt Doornink dat hij op een klein terrein vier wrakken zet, in plaats van zes. In Haaksbergen stonden er zes, ondanks de kleine ruimte. Op beelden van oefenrondjes is te zien dat de achterwielen wel goed meedraaien, maar dat de truck rakelings langs het publiek gaat. "Ik heb niet als een waanzinnige gereden."
De chauffeur zegt dat het beter was geweest om extra veiligheidsmarges in te bouwen. In het meest ongunstige geval had Doornink maar twintig centimeter om een bocht te maken. "Achteraf gezien wel ja, maar dan had zo'n stunt nergens meer in Nederland kunnen plaatsvinden."

Gissen en gokken

Het is de vraag wat Doornink zich precies kan herinneren van het voorval. Volgens deskundigen gist en gokt hij en probeert hij dingen in te vullen over wat is gebeurd. Hij zegt vaak: "Dan moet het wel zo zijn."
   
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.