monstertruckdrama

Sterevenementen: we hebben ons best gedaan bij het organiseren

Rechtszaak monstertruckdrama Haaksbergen
Rechtszaak monstertruckdrama Haaksbergen © ANP & GinoPress / bewerking RTV Oost
"We hebben ons best gedaan." Dat zegt voorzitter Geerlof Kanis van de stichting Sterevenementen die de fataal afgelopen monstertruckrace in september 2014 in Haaksbergen organiseerde. Hij reageerde op de vraag van de rechtbank, waarin werd gesteld dat het leek dat de veiligheid bij de stunt "volledig ondergeschikt leek".
Op de vraag van de rechtbank of de stichting zichzelf achteraf een verwijt maakt, zegt Kanis: "Ik heb niet het idee dat wij in strafrechtelijke zin fout waren". 
"Als wij iets organiseren waar we geen verstand van hebben, gaan we op zoek naar een professioneel bedrijf dat dat voor ons kan regelen", antwoordde Kanis. "We vragen dan of het mogelijk is en of het veilig te doen is. Zo heeft het nu ook gewerkt en zijn we bij meneer Doornink terechtgekomen." 

Organisatie boven veiligheid

De vergunning werd op 18 september aangevraagd, 10 dagen voor het evenement. Normaal geldt een termijn van acht weken. Volgens de rechter lijkt het erop dat de organisatie belangrijker was dan de veiligheid. Voorzitter van Sterevenementen Haaksbergen zegt dat "de basis van het evenement vergelijkbaar was met die van het jaar ervoor".
In 2013 waren er als 'eyecatcher' stuntauto's als programmaonderdeel. Kanis: "Toen was er misschien nog wel iets meer kans dat er iets fout zou gaan als in 2014".

Vergunning in brievenbus

"Maar", zegt Kanis over de ongelezen brief, "we hebben vooraf telefonisch contact gehad met de gemeente over de aanvraag. Toen werd gezegd dat alles goed was.

Gemeente en bestuurder verantwoordelijk

Het evenementenbureau zegt alles gedaan te hebben wat kon. Veiligheid was verder de verantwoordelijkheid van gemeente en de bestuurder van de monstertruck.
De stichting ging vooral af op het oordeel van Mario Doornink. "Het idee was dat als Doornink het niet veilig zou vinden, de stunt niet zou plaatsvinden."

Twee dagen

Het proces tegen monstertruckchauffeur Mario Doornink (51), die zijn truck het publiek in reed en de stichting is maandag begonnen met de ondervraging van Kanis. Ook Stichting Sterevenementen Haaksbergen staat terecht. Beiden worden verdacht van dood door schuld en hoe toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. 
Voor de zaak is twee dagen uitgetrokken. Donderdag is een uitloopdag.
   
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.