Verhalen

Econoom Irene van Staveren uit Beckum: "Theorie van oude economen als Marx springlevend"

Irene van Staveren uit Beckum is hoogleraar economie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en schreef het boek: "Wat wij kunnen leren van economen die bijna niemand meer leest." Van Staveren: "Als we hadden geluisterd naar de econoom Minsky bijvoorbeeld, dan hadden we meer begrepen van de financiële crisis."
De bankencrisis in 2008 legde de instabiliteit van ons financiële systeem bloot. Sindsdien is er weinig veranderd, vindt ook de hoogleraar uit Beckum. "We hebben weinig geleerd. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid geld die we mogen lenen voor hypotheken. Daar hadden oude economen al geen hoge pet van op, dan creëer je bubbels."

Marx is uit

"Marx is uit, Keynes is uit. Maar feitelijk is dat onjuist, omdat hun theorieën juist zeer van toepassing zijn op onze huidige wereld. Adam Smith bijvoorbeeld. Hij was een hele brede econoom. Hij keek naar de balans tussen staat en 'de markt'. Hij wordt gereduceerd tot de man die zegt dat markten werken dankzij een 'onzichtbare hand'. Maar dat is lang niet alles, hij was juist in staat om heel breed naar economie te kijken."
Van Staveren doet dat zelf ook, als hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie. Het uiterlijk van een typische hoogleraar heeft de Beckumse niet. "Ik vind het juist wel verfrissend. Soms kun je er ook wel mee spelen, gebruik van maken."
Het boek "Wat wij kunnen leren van economen die bijna niemand meer leest", is nog maar nét uit en al bijna door de eerste druk heen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.