boeren

Actie Kalverliefde, ook boerinnen uit Overijssel naar Den Haag

Tientallen boerinnen uit Overijssel zijn vanmorgen naar Den Haag gereisd. Ze gaan daar een petitie aanbieden tegen de motie in de Tweede Kamer. In die motie wordt het onmogelijk gemaakt om een kalfje direct na de geboorte weg te halen bij de moederkoe.
De motie, ingediend door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, is door de Kamer aangenomen. Maar daarmee is het nog geen wet, en dat willen de boerinnen voorkomen. Zij zorgen in de meeste gevallen op de boerderij voor de pasgeboren kalfjes. 

Boerinnen: kalf bij koe laten is dieronvriendelijk

Volgens de boerinnen kunnen zij juist goede zorg en voeding geven aan het pasgeboren kalf. Het kalf bij de koe laten geeft het risico op ziektes en vergroot de kans dat een kalf onvoldoende voeding krijgt.
Daarnaast is het scheiden van een koe en kalf na een langere periode samen traumatisch, terwijl dat direct na de geboorte niet het geval zou zijn.

Fracties Tweede Kamer krijgen petitie aangeboden

In Den Haag overhandigen de boerinnen alle Kamerfracties een petitie. Daarin stellen ze dat de motie van tafel moet. Daarnaast krijgen de Kamerleden een uitnodiging om op een melkveebedrijf te komen kijken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.