Orkest van het Oosten

Orkest van Oosten werkt toe naar fusie met Gelders Orkest

Orkest van het Oosten
Orkest van het Oosten
Het Orkest van het Oosten zoekt de samenwerking met het Gelders Orkest. "Laten we het woord fusie nog niet in de mond nemen". Dat zegt interim-directeur Bart van Meijl.
Het Rijk heeft nu zeven miljoen euro beschikbaar voor twee orkesten in Oost-Nederland, volgens Van Meijl is er in 2020 geld voor nog maar één orkest. Van Meijl wil daar nu al naartoe werken om te voorkomen dat over drie jaar sprake is van een fusie "met het mes op de keel".

Garantie van haf miljoen

De toekomst van het Orkest van het Oosten kwam ter sprake in een debat in de Enschedese gemeenteraad over een garantstelling voor het Orkest. Wethouder Hatenboer wil voor 500.000 euro garant staan voor cultuureducatie en talentontwikkeling. Het noodlijdende Orkest krijgt dat geld niet, maar heeft die steun op de achtergrond nodig om een lening te kunnen krijgen.
Het orkest was begin dit jaar technisch failliet nadat het jaren boven zijn stand had geleefd. Het heeft inmiddels de begroting aangepast door de ambities bij te stellen, er wordt gezocht naar een nieuwe directeur en een nieuwe Raad van Toezicht en de 62 personeelsleden werken inmiddels in deeltijd, maximaal 70%. Zonder de garantstelling van de gemeente blijft het orkest bestaan maar komt de cultuureducatie in gevaar.

Anderen houden hand op knip

Eerder besloot de provincie Overijssel tot een subsidie van 2,2 miljoen euro in twee jaar tijd. Zowel de gemeente Enschede als de provincie vindt het van groot belang voor de cultuur in Overijssel dat het Orkest van het Oosten blijft bestaan.
De gemeenteraad is ervan overtuigd van de waarde van het orkest, maar heeft nog veel vragen over de garantstelling. Zo wil de raad weten of andere gemeenten in Overijssel willen meebetalen in de lasten. Volgens Hatenboer kost het teveel tijd om die gemeenten daar om te vragen en is dat voor nu een heilloze weg.

Uitstel met een maand

Er komt later deze week een aangepast voorstel aan de gemeenteraad. Die zou volgende week een besluit kan nemen over de garantstelling, maar wil een zorgvuldige afweging kunnen maken. Het besluit is daarom een maand uitgesteld, tot 18 april.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.