Haaksbergen

Justitie eist anderhalf jaar cel tegen Mario Doornink voor rol in monstertruckdrama

Monstertruckchauffeur Mario Doornink heeft 'zeer onzorgvuldig' gehandeld tijdens de fatale stunt in september 2014 in Haaksbergen. Met die kwalificatie heeft het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar tegen hem geëist.
Drie toeschouwers kwamen om het leven bij het drama, 28 mensen raakten gewond. 

Grove schuld

Het Openbaar Ministerie spreekt van grove schuld en wil een veroordeling voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens het OM had Doornink de stunt nooit onder deze omstandigheden mogen uitvoeren. 
"De ruimte op de parkeerplaats aan de Stationsstraat was veel te klein voor deze stunt. De veiligheidsmarge was zo klein, dat er maar heel weinig mis hoefde te gaan om een groot ongeluk te veroorzaken", stelt het Openbaar Ministerie.
De officier van justitie omschreef het handelen van Doornink met de woorden: "Hij was de professional, maar zo gedroeg hij zich niet". Naast de celstraf is voor Mario Doornink verder een beroepsverbod van tien jaar geëist en moet de monstertruck van het OM verbeurd worden verklaard.

'Niet geremd toen hij publiek inreed'

Justitie zegt dat uit onderzoek is gebleken dat Doornink niet heeft geremd toen hij met de monstertruck het publiek inreed. Er was geen veiligheidsmarge van de plek van de stunt ten opzichte van het publiek.
Dat zou al zijn gebleken tijdens het 'opwarmrondje'. Het Openbaar Ministerie verwijt Doornink dat hij toch aan de stunt is begonnen.

Barst in plexiglas naast rem

In het onderzoek naar de oorzaak van het drama is in de monstertruck een scheur ontdekt in het plexiglas naast de rem. 
Volgens de officier van justitie kan dat erop wijzen dat de chauffeur naast het rempedaal trapte, maar daar is geen bewijs voor gevonden. 

Oorzaak niet echt bekend geworden

Justitie noemt het 'onbevredigend' dat ondanks alle onderzoeken de oorzaak van het drama niet echt bekend is geworden.
Hoewel niet precies duidelijk is wat er zich heeft afgespeeld in de cabine, is Doornink volgens justitie wel schuldig aan het negeren van de veiligheid. Dat is volgens het OM voldoende reden om de chauffeur toch te veroordelen. 

Stichting Sterevenementen Haaksbergen

Dat geldt volgens justitie ook voor de organisatie van het evenement de stichting Sterevenementen Haaksbergen. 
Er zouden 'grove fouten' zijn gemaakt en de veiligheid zou onderaan op de prioriteitenlijst hebben gestaan, zei de officier van Justitie. Het plaatsen van dranghekken op het plein is niet zorg dragen voor de veiligheid, maar een verkeersmaatregel concludeert het Openbaar Ministerie over de rol van de organisatie.  
Tegen de stichting wordt daarom een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist. De eis moet volgens justitie vooral worden gezien als een waarschuwing aan andere evenementenorganisaties.

Uitspraak over een maand

Normaal wordt na twee weken uitspraak gedaan, maar in deze strafzaak neemt de rechtbank meer tijd om tot een oordeel te komen. De rechtbank doet op vrijdag 15 april uitspraak in de strafzaak tegen monstertruckchauffeur Doornink en de stichting Sterevenementen Haaksbergen.
Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.