politiek

PvdA bundelt lokaal de krachten in één vereniging voor vier gemeentes

De plaatselijke afdelingen van de PvdA in Losser, Oldenzaal, Tubbergen en Dinkelland krijgen een gemeenschappelijk bestuur. Jan Rahder uit Glane is de voorzitter van het nieuwe bestuur.
Het blijkt lastig om bestuursfuncties te vervullen. Vooral voor de functies van penningmeester en secretaris zijn moeilijk mensen te vinden.
Bovendien zijn er veel problemen in Noord-Oost Twente die de gemeentes samen moeten aanpakken, meent Leo Lulofs, fractievoorzitter van de partij in Oldenzaal: "Het afvalwaterprobleem van de NAM, werkgelegenheid, behoud van voorzieningen". 

Emancipatiebeweging

Bestuurskundige Marcel Boogers van de UT vindt het een logische stap van de Arbeiderspartij.
"Het bekende partijenstelsel is ontstaan vanuit de emancipatiebeweging. Arbeiders, katholieken en anderen groepen kwamen voor hun eigen belangen op. Nu is dat niet meer nodig. Bovendien zijn de problemen veel ingewikkelder dan vroeger. Mensen worden niet meer lid van een politieke partij, alleen als ze uit zijn op een carrière in het openbaar bestuur". 
Amper twee procent van de bevolking is nog maar lid van een politieke partij, en maar tien  procent daarvan is ook echt actief. De afdelingen Losser, Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland hebben samen nog geen 150 leden. 

Actiegroepen

Boogers: "Als mensen zich voor een zaak willen inzetten, dan worden ze geen lid van een politieke partij, maar dan richten ze een actiegroep op of gaan in hun wijk iets opzetten".
Hij ziet deze vorm van samenwerking als kansrijk, mits de partij wel de bewoners van de vier plaatsen blijven opzoeken. Volgens de bestuurskundige heeft het meerpartijensysteem zijn langste tijd gehad. "Er is alleen nog geen goed alternatief". 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.