stortgat

'Opschonen vervuilde grond stortgat Raalte had veel goedkoper gekund'

Stortgat op voormalige boerderij Haarman (Raalte)
Stortgat op voormalige boerderij Haarman (Raalte)
Het opschonen van de vervuilde grond op het voormalige terrein van oud-wethouder Haarman van Raalte had geen 200.000 euro hoeven kosten. Dat schrijft een klokkenluider aan de fractie van Lokaal Alternatief Raalte. Het opschonen had volgens de klokkenluider hooguit 20.000 euro mogen kosten.Â
De stortgat-affaire speelt al jaren in Raalte. Het begon in 2006. Oud-wethouder Haarman van Raalte verkocht toen zijn boerenerf aan de gemeente. Die wilde de grond hebben om een bedrijventerrein uit te breiden. In 2012 bleek op het terrein een oud stortgat te zitten met vervuilde grond. 
Volgens de gemeente moest de oud-wethouder hiervan hebben geweten. Hij is geboren en getogen op de boerderij en had daar vanaf 1981 tot 2012 een agrarisch bedrijf. Eerst met zijn vader en na 1990 alleen. De gemeente eiste dat Haarman de saneringskosten zou betalen, maar verloor die zaak. 

Hooguit 20.000 euro

De klokkenluider, die zich baseert op verschillende rapporten, beweert dat die saneringskosten veel lager konden zijn dan 200.000 euro die nu is uitgegeven. Het saneren van zogenoemd bodemvreemd materiaal zou overbodig zijn, omdat uit cijfers blijkt dat er minder dan 20 procent bodemvreemd materiaal in de grond aanwezig was.
Deze verontreiniging opschonen, grond die niet saneringsplichtig is, had hooguit 20.000 euro gekost, beweert de klokkenluider. De gemeente besloot de grond in het stortgat volledig op te scheppen, vervolgens te zeven en in depot te leggen. Daarna werd gekeken of er asbest in zat en is uiteindelijk 1600 kuub grond vervangen. De totale saneringskosten bedroegen ongeveer 2 ton. 

Opheldering

Lokaal Alternatief wil van het gemeentebestuur een goed weerwoord hebben op die beweringen. De gemeente Raalte gaat de vragen van de fractie op korte termijn beantwoorden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.