begraafplaats

'Schoorsteentjes' met vieze lucht tussen zerken om konijnen weg te jagen

De gemeente Rijssen-Holten zet de geurstof tupoleum in als nieuw wapen in om konijnen te verdrijven van de oude begraafplaats aan de Lentfersweg in Rijssen.
Eerdere pogingen om de konijnen op de begraafplaats te vangen met onder meer fretten zijn mislukt. De konijnen veroorzaken vraat- en graafschade bij de zerken. 
Door de holen die de konijnen graven is een aantal zerken verzakt. Wethouder Aanstoot van Rijssen-Holten wil een einde aan de konijnenoverlast "uit eerbied voor de overledenen en vanwege de cultuurhistorische betekenis van de begraafplaats."

Geurzuilen tussen de grafzerken

Inmiddels zijn tussen een aantal grafzerken zes geurzuilen geplaatst met daarin tupoleum. Dat heeft voor dieren een onaangename geur, waardoor ze de plek vermijden.
Spoorwegbeheerder ProRail heeft in 2014 succesvolle tests gedaan met geurzuilen met tupoleum om knaagdieren bij het spoor te verdrijven.

Gaas

Als de konijnen eenmaal van de begraafplaats zijn weggejaagd, wordt er nieuw gaas onderaan het hek van de monumentale begraafplaats gedaan om ze buiten te houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.