nieuws

Oud-wethouder K. van Enschede eist schadevergoeding van RTV Oost

Oud-wethouder M.K. van Enschede
Oud-wethouder M.K. van Enschede © RTV Oost
Oud-wethouder M. K. van Enschede heeft in een kort geding voor de rechtbank in Almelo 15.000 euro schadevergoeding van RTV Oost geëist. Vanwege negatieve berichtgeving zou ze niet meer aan het werk komen.
In de bewuste publicaties meldde RTV Oost dat K. werd beticht van onder meer belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Het OM deed onderzoek naar vermeende onrechtmatigheden, maar stopte hiermee vanwege gebrek aan bewijs.
De artikelen komen uit de periode van 11 oktober 2013 tot 9 december 2014 en zijn nog steeds te vinden in het online archief van RTV Oost en via zoekmachines als Google. K. zegt daardoor geen schijn van kans te maken bij sollicitaties. Ze dreigt in de bijstand terecht te komen.

'Reputatieschade en psychische schade'

Na haar aftreden als wethouder in Enschede is K. aan de slag gegaan bij Connexxion. Volgens K.moest ze daar vertrekken vanwege de publicaties van RTV Oost. Daarna is het volgens haar onmogelijk geworden om een nieuwe vergelijkbare baan te vinden. Naast de inkomstenderving en reputatieschade ondervindt K. ook psychische schade.

Zorgvuldig gehandeld

RTV Oost is van mening dat ze haar journalistieke taken naar behoren heeft uitgevoerd en ziet geen reden om de publicaties te verwijderen. Het publiek heeft volgens de omroep recht op een volledig archief. De omroep ziet zich gesterkt door een eerdere uitspraak van de Raad voor Journalistiek. Die vind dat RTV Oost zorgvuldig gehandeld heeft bij het laatste artikel over haar. De overige artikelen zijn verjaard en dus doet de Raad daar geen uitspraak over.

Emotioneel

M.K. deed voor de rechtbank een emotioneel relaas over haar privé omstandigheden, en de last die ze tot op heden heeft van de publicaties. "Wettelijk heb ik niets fout gedaan, maar als je op internet zoekt lijkt het alsof mijn integriteit flink ter discussie staat", zegt K.
RTV Oost hoofdredacteur Marcel Oude Wesselink begrijpt de ingrijpende persoonlijke gevolgen voor Koomen en stelt zich de vraag hoe groot het journalistieke belang is om in dit geval de publicaties in het online archief te houden. "Daarover wil ik binnen de organisatie in discussie gaan", zegt Oude Wesselink. "Feit blijft wel dat de publicaties van andere media wellicht wel op internet te vinden zijn", aldus Oude Wesselink.
De partijen hebben twee weken de tijd om er met elkaar uit te komen. Lukt dat niet dan doet de rechter uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.