Enschede

3,5 jaar cel geëist voor straatroof en traumatische overval op sigarenzaak Enschede

Overval op tabakswinkel aan Voortsweg in Enschede
Overval op tabakswinkel aan Voortsweg in Enschede
Voor de rechtbank in Almelo is een gevangenisstraf van drieënhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 34-jarige man uit Enschede. De man pleegde vorig jaar twee overvallen die zeer traumatisch waren voor de slachtoffers.
In de nacht van 11 op 12 september zou de 34-jarige samen met een bekende twee zojuist met de trein in Enschede gearriveerde toeristen beroofd hebben. Volgens de officier van justitie waren de toeristen, een man en vrouw, een makkelijk prooi voor de overvallers. Ze werden vanaf het station gevolg en verderop klem gezet.
De vrouw werd door de 34-jarige met een mes bedreigd en door hem gefouilleerd. Haar smeekbede om in ieder geval het paspoort terug te mogen, werd door de overvallers genegeerd. Ze gingen er vandoor met de bezittingen van het stel.

Overval sigarenzaak Enschede

Twee dagen later zou de 34-jarige een sigarenzaak aan de Voortsweg in Enschede hebben overvallen. Hij bedreigde de eigenaresse met een mes en eiste geld. Geld kreeg hij niet, de eigenaresse wist weg te komen en sloot zich op in het gedeelte achter de zaak. Bij haar vlucht botste ze in paniek hard met haar hoofd tegen een schap, ze heeft daar nog steeds last van.
De vrouw zeg nog wel dat de verdachte tevergeefs probeerde om de kassa open te krijgen om er uiteindelijk met een paar pakjes sigaretten vandoor te gaan. De man werd vlak na de overval gearresteerd in de binnenstad van Enschede. Daar probeerde hij om drugs te kopen in ruil voor de rookwaar.

Zeer traumatisch
De overval was een zeer traumatische ervaring voor de eigenaresse. Het was niet de eerste keer dat de winkel werd overvallen, in 2002 raakte haar inmiddels overleden echtgenoot gewond bij een overval. Hij werd neergestoken door de overvaller en kwam er nooit meer bovenop.
De man overleed een jaar later toen hij werd getroffen werd door een ernstige ziekte. Volgens de behandelende arts was de man er door de overval zo slecht aan toe dat hij de strijd tegen zijn ziekte niet meer kon voeren.

'Had ze daar maar niet moeten staan'

De 34-jarige zei voor de rechtbank dat hij spijt had, maar of dat echt zo is blijft de vraag. Tijdens de zitting zei de man: "Dan had ze daar maar niet moeten staan, dan had ze er maar een robot neer moeten zetten." Ook zei hij: "Nou ja het was toch wel een keer gebeurd, iemand anders had het ook kunnen doen en dan was het misschien wel erger geweest, met pistolen ofzo. Overvallen horen er tegenwoordig gewoon bij."
Politieagenten, die de man bij een verhoor confronteerden met de traumatische gevolgen voor het slachtoffer, legden in hun proces-verbaal vast dat de 34-jarige daar hard om had moeten lachen.

Verdachte: ik werd gedwongen
Op de zitting vertelde de verdachte ook dat hij de overvallen helemaal niet had willen plegen maar dat hij onder grote druk stond van de man met wie hij de straatroof pleegde, die was hij nog geld schuldig. "Ik doe helemaal niet aan overvallen, maar ik werd gedwongen, ik moest wel, anders had ik een mes in mijn buik gekregen."
De officier van justitie gelooft helemaal niets van dat verhaal, de man had gewoon geld nodig om drugs te kopen. De 34-jarige verdachte is al ruim 12 jaar verslaafd aan drugs en wist tot nu toe aardig uit handen van de politie te blijven.

Zwakbegaafd met psychotische stoornissen

Volgens een gedragsdeskundige is hij een zwakbegaafde man die van tijd tot tijd last heeft van psychotische stoornissen. Daarom moet hij behandeld worden, om zo gevaar voor herhaling in de toekomst te voorkomen.
Die behandeling zou meer dan een jaar moeten duren, aldus de officier van justitie, die de rechtbank ook verzocht om de 34-jarige een omgevingsverbod op te leggen. Op die manier zou de verdachte niet binnen een cirkel van 500 meter rond de sigarenzaak mogen komen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.