ziekenhuis

'Ziekenhuizen hebben patientengegevens niet goed beveiligd'

Ziekenhuizen zouden patiëntengegevens niet goed beveiligen
Ziekenhuizen zouden patiëntengegevens niet goed beveiligen © Thinkstock
Nederlandse ziekenhuizen hebben vertrouwelijke informatie en patiëntengegevens niet goed beveiligd. Dat stelt het onderzoeksbureau Cloud9 Health Solutions uit Deventer op basis van een eigen marktanalyse.
Volgens het onderzoeksbureau gebruikt alleen het Isala ziekenhuis in Zwolle veilige software voor de verwerking van vertrouwelijke informatie en patiëntengegevens. Hoe dit bij andere ziekenhuizen in Overijssel is, kan het bedrijf niet zeggen. 

Advies programmas niet te gebruiken

"Bij het verzamelen en registeren van privacygevoelige gegevens werkt een meerderheid nog steeds met Excel of SPPS, een statistisch computerprogramma. Bijna 70 procent van alle Nederlandse ziekenhuizen loopt door deze programma's het risico dat vertrouwelijke informatie en patiëntengegevens op straat komt te liggen", aldus directeur Paul Somberg van Cloud9 Health Solutions.
De geldende richtlijnen van Good Clinical Practice verbieden het gebruik van niet gevalideerde softwareprogramma’s. Omdat er geen sancties op staan, maken ziekenhuizen er in de praktijk nog steeds veelvuldig gebruik van.
Strengere controle op regelgeving 
Het gebruik van dit soort onbeveiligde en inmiddels ouderwetse registratiesystemen vergroot het risico dat onbevoegden bij de verzamelde informatie kunnen, terwijl ook de kans op fraude met gegevens toeneemt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangekondigd ziekenhuizen strenger te gaan controleren op het naleven van de geldende regelgeving.
Begin deze maand werd het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in verlegenheid gebracht door de diefstal van een onbeveiligde harde schijf uit de auto van een medewerker.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.