nieuws

Gegrepen door het lot van Syrische vluchtelingen

De Enschedese Trui Bolscher en Marie-José Nassette uit Oldenzaal zijn allebei getroffen door het leed van de Syriërs.
Ieder op hun eigen manier proberen ze hulp te verlenen. Trui met haar stichting Humanitaire Hulp Syrie, en Marie-José als vrijwilliger voor Movement on the Ground. 
Trui en haar Syrische echtgenoot Ido El Aido komen al jaren in Syrië, ze hebben er zelfs een tijdje gewoond. Sinds vijf jaar geleden de oorlog uitbrak zijn ze actief in het verlenen van humanitaire hulp. Zo proberen ze onderwijs mogelijk te maken en hebben ze een kippenfarm opgestart. 

Noord-Syrië

De stichting is vooral actief in het ontoegankelijke noorden van Syrië, waar bijvoorbeeld de bevolking van Aleppo het zwaar te verduren heeft. Trui kan zich goed voorstellen dat veel bewoners voor veel geld in een gammele boot de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland.
"Ze betalen duizenden euro's voor een lange en gevaarlijke overtocht, terwijl je met de veerboot een tientje kwijt bent. Maar dat mogen ze niet". 
Mensensmokkelaars verdienen grote sommen geld aan de radeloze vluchtelingen. Ze ziet ook niet gebeuren dat die stroom ophoudt, ook niet nu Europa en Turkije een akkoord hebben gesloten. 

Drama's op Lesbos

Na een bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen besloot Marie-José Nassette haar gevoelens van boosheid en machteloosheid om te zetten in daden. Op Lesbos ving ze de laatste vluchtelingen voordat deze route werd afgesloten. Inmiddels is  het opvangcentrum veranderd in een detentiecentrum. Ondanks het akkoord met Turkije komen er nog steeds vluchtelingen aan op Lesbos.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.