nieuws

Plan om gevangenis Karelskamp Almelo in 2020 te sluiten: personeel op de hoogte gebracht

Gevangenis de Karelskamp in Almelo moet mogelijk in 2020 dicht. Het personeel is om 12.00 uur op de hoogte gebracht van een 'concept-plan' van minister Van der Steur.Â
Volgens de minister is het huis van bewaring in Almelo te klein. Omdat er over het hele land 3.000 cellen leeg staan, wil de minister een aantal gevangenissen sluiten.
Dat betekent een fors banenverlies. In Almelo werken 160 mensen. Maar daarnaast zijn veel andere bedrijven afhankelijk van de aanwezigheid van de gevangenis

Derde van de cellen leeg

Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat de komende vijf jaren minder detentiecapaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.
Het ministerie stelt niet door te kunnen gaan met het financieren van deze leegstand. "Maar de minister vergeet dat er in het hele land 10.000 mensen rondlopen die nog een straf moeten uitzitten," reageert SP-Statenlid Gezina van der Ven. 
Acties aangekondigd
Van der Ven kondigt aan dat ze het verlies van de Karelskamp niet zonder slag of stoot accepteert. "De Karelskamp is veel te belangrijk voor Twente, niet alleen voor de mensen die er werken, maar ook voor de gedetineerden. Straks kunnen we alleen nog naar het westen."   

Personeel zwaar aangeslagen
Het personeel van de Karelskamp heeft zwaar aangeslagen op het nieuws gereageerd. Verdriet en onbegrip overheersen. 
Vooral de vraag 'waarom hiertoe is besloten' rijst. Sinds 1 januari is de Karelskamp ook een gevangenis, eerder was het alleen een huis van bewaring. Er is net een nieuwe fabriekshal gebouwd, om de werkgelegenheid in de regio een impuls te geven en een grotere groep te kunnen bedienen.  

Teeven wilde ook sluiten
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Drie jaar geleden wilde toenmalig staatssecretaris Teeven de Karelskamp ook al sluiten. Toen kon dat ternauwernood voorkomen worden, omdat de regio fel protesteerde tegen het plan om het huis van bewaring in Almelo te sluiten. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.