Verhalen

Renate Reijnders brengt humorcollege naar Enschede: "Humor kun je leren"

Humor kun je leren. Dat is de boodschap waarmee theatermaker Renate Reijnders vanavond op de planken staat in het Wilminktheater in Enschede. "Mensen dachten altijd: 'Humor, dat heb je of dat heb je niet', maar dat is niet waar. Je kunt het leren."Â
Natuurlijk is niet iedereen meteen een Brigitte Kaandorp. "Je kunt timing leren, je fantasie gebruiken en ook zelfspot werkt altijd goed. Ik behandel in het college alle vormen van humor. Je moet natuurlijk wel weten wanneer je een grap kunt maken."

Verschillen

Er zijn wel verschillen in humor, ook per provincie. "Utrecht bijvoorbeeld is gek op absurdisme. En typetjes, daar lopen Brabant en Zeeland mee weg, terwijl Groningen daar niets mee heeft." En in Overijssel schijnen vrouwen humor bij mannen belangrijker te vinden, dan vrouwen uit andere provincies. 
Alle humortechnieken worden doorgenomen in het college, om meer humor in je leven te krijgen. "Belangrijk is de zogenoemde 'running gag', het herhalen van grappige dingen. De kracht van herhaling eigenlijk, dus een goede grap hoort moet je hem gewoon herhalen", aldus Reijnders.
Meer voorstellingen zijn te vinden op www.humorcollege.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.