nieuws

Internetbedrijf introduceert het 'Internet der Dingen' in Zwolle

Het Internet der Dingen, dat klinkt misschien meer als een nieuw Harry Potter boek, maar het is een hypermoderne en wie weet ook revolutionaire ontwikkeling.
LoRaWAN is de naam van een nieuwe internetmanier, vooral bedoeld voor heel weinig data en belangrijker: het werkt zonder abonnement. In Zwolle werd deze week zo'n eerste LoRaWAN antenne geplaatst op het dak van het bedrijf Netivity.

Weinig energie

Wat doet LoRaWAN? Waar WiFi en 4G netwerken grote stromen data kunnen verwerken, is dat bij LoRaWAN juist niet de bedoeling. Mogelijke toepassingen zijn in halsbanden van honden en katten of in de rugzak van je kind. Het systeem is alleen maar bedoeld om gegevens te verzamelen waar iets is en onder welke omstandigheden.
Grootste voordeel van LoRaWAN is dat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld WiFi, weinig energie gebruikt, waardoor batterijen al snel drie jaar meegaan.

'Next big thing'

Twee jaar geleden werden de eerste antennes in Amsterdam geplaatst, daar wordt LoRaWAN bijvoorbeeld gebruikt in boten. Een booteigenaar krijgt een seintje wanneer er te veel water in de boot staat en dan weet een eigenaar dat hij even naar zijn boot moet kijken.
"Het kan wel eens the next big thing worden", zegt projectleider Jouke Schaafsma. "Vroeger kon je je niet voorstellen dat een wasmachine of thermostaat via WiFi zou werken, dat is inmiddels werkelijkheid. LoRaWAN gaat nog veel verder."

Vlees niet meer goed

Ook Dennis Freië ziet als eigenaar van een 3D Print bedrijf mogelijkheden: "Wij kunnen een kaartje inclusief batterij en sensor al minimaal klein maken. Dat kaartje kun je bij het vlees doen en het houdt dan in de gaten hoe het met de houdbaarheid staat. Maar je kan dan ook aflezen in een computer of de temperatuur niet boven een bepaalde waarde is gekomen waardoor het vlees eigenlijk al niet goed meer is."
In Zwolle is nu een eerste antenne geplaatst, die heeft een reikwijdte van 15 kilometer. Maar er moeten er nog meer gaan komen om echt dekkend te worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.