robot

De beste Europese robotinnovatie komt uit Enschede en heet Robird

De nieuwe Europese robotinnovatie Robird in actie
De nieuwe Europese robotinnovatie Robird in actie
De beste Europese robotinnovatie van het afgelopen jaar komt uit Twente. De Universiteit Twente (UT) en een spin-off van de universiteit, Clear Flight Solutions uit Enschede, kregen samen de TechTransfer Award uitgereikt op het European Robotics Forum 2016 in de Sloveense hoofdstad Ljubljana voor de 'Robird'.
Robird is een robotslechtvalk, die andere vogels kan verjagen van bijvoorbeeld vliegvelden of afvalverwerkingsbedrijven. Robotprof Stefano Stramigioli van de UT en Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions namen de prijs in ontvangst.
De prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor een robotinnovatie die maatschappelijke impact kan hebben. De UT versloeg met Robird de wandelende graafmachine van het Zwitserse instituut ETH Zürich.

Miljarden euro's schade

De maatschappelijke impact is groter dan je misschien zou denken. De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade. De overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.