sage

De heilige eik en het duvelsbosje bij Broekland

Mooi Overijssel vervolgt de '12-kernenroute', de fietsroute die loopt door de kernen van de gemeente Olst-Wijhe. Dit keer stopt de camper bij Broekland, op een plek waar het niet pluis is.Â
Het gaat om een bosje dat alleen via een voetpad te bereiken is, ook wel het 'Duvelsbosje' genoemd. Mocht je de eerste etappe van de 12-kernenroute gaan fietsen, dan zul je onderweg de fiets dus even moeten parkeren. Via het voetpad kom je vervolgens bij de heilige eik en het duvelsbosje. Een bordje maakt de argeloze wandelaar attent op de gevaren van deze plek en de mysterieuze gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. 

Waarschuwing

Het is lang geleden, maar volgens Wim de Haan wordt dit verhaal nog steeds verteld. Op het landgoed Wesenberg zou vroeger een mooi, lief dienstmeisje hebben gewerkt en een sterke, maar minder lieve knecht. De knecht wilde graag met de dienstmeid trouwen, maar dat wees zij keer op keer af, met alle gevolgen van dien.

Jan met de zool'n

Het Duvelsbossie, zoals bewoners van Broekland het noemen, is ook de plek waar Jan met de zooln regelmatig vertoefde. Hij sliep er zelfs regelmatig. Bij slecht weer klopte hij aan bij één van de boeren in de buurt. Anton Heijmerikx uit Broekland zag Jan vroeger vaak voorbij komen. Hij heeft nog oude foto's van Jan die op zijn fiets volgepakt met spullen langs de kerk reed.
Meer zien van Mooi Overijssel? Volg ons dan op Facebook of post zelf een mooie video op onze website!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.