NAM

Steeds meer gemeenten in Twente tegen afvalwaterinjectie NAM

Het komt maar zelden voor dat vijf gemeenten een vrijwel identieke motie ook nog bijna allemaal unaniem aannemen. In Twente is het aan de hand; vijf gemeenten zijn daar tegen de hervatting van de injectie van afvalwater in de Twentse bodem door de NAM.Â
Deze week werd in Dinkelland een motie aangenomen. Eerder al gebeurde dat in Tubbergen, Losser en Borne. Oldenzaal stemt aanstaande dinsdag over het aannemen van zo'n motie. Alleen toen vorig jaar de sluiting van de rechtbank in Almelo aan de orde was, kwamen meer Twentse gemeenten in verzet. Dankzij het massale protest toen, bleef de rechtbank uiteindelijk open. 

Moties hebben dezelfde strekking

De moties die nu aan de orde zijn, hebben allemaal dezelfde strekking. Ze pleiten allemaal tegen de injectie van afvalwater in leeg geproduceerde gasvelden onder Twente. Tubbergen was de eerste die zo'n motie aannam. De tekst van die motie is door enkele buurgemeenten een-op-een overgenomen.

Stop Afvalwater Twente mag meepraten

"Het is minister Kamp nu wel duidelijk dat er in Twente erg veel weerstand is tegen het afvalwater", zo reageert Freddy Mensink, een van de intiatiefnemers van de stichting Stop Afvalwater Twente.
Mensink had eerder deze week in Den Haag een gesprek met minister Kamp van Economische Zaken. Kamp deed in dat gesprek de toezegging dat de stichting Stop Afvalwater Twente mag meepraten over het onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de injectie.

Twentse gemeenten willen tegenwicht bieden

Eerder liet minister Kamp in een uitzending van Overijssel Vandaag op RTV Oost nog weten er vanuit te gaan dat de oliewinning in het Drentse Schoonebeek zal worden hervat, zodra het afvalwater dat vrijkomt bij de winning van olie, weer naar Twente kan. Die stroom is stilgelegd na een breuk van zo'n leiding bij Holtheme.
De Twentse gemeenten willen met hun motie tegenwicht bieden aan dat voornemen van minister Kamp. Eerder sprak ook de Provincie Overijssel zich ook al uit tegen de injectie van afvalwater in de Twente bodem. 

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.