Enschede

Enschede en UT akkoord met resultaten onderzoek trillingsoverlast nieuwe weg

Universiteit Twente (UT) in Enschede
Universiteit Twente (UT) in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De gemeente Enschede en Universiteit Twente (UT) gaan akkoord met de resultaten van een onderzoek naar trillingsoverlast door de toekomstige ontsluitingsweg tussen het Kennispark en de Weerseloseweg in Enschede. Uit het onderzoek blijkt dat verkeer op de weg niet tot verstoring hoeft te leiden van onderzoeken in het Nanolab op de UT.
In 2014 is gestart met het onderzoek naar de mogelijk verstorende effecten van trillingen als gevolg van verkeer op de geplande noordelijke ontsluiting Enschede-Kennispark (NOEK). De NOEK is bedoeld als nieuwe verbindingsweg tussen het Kennispark en de Weerseloseweg en moet de aansluiting op de A1 verbeteren.

Nauwkeurig en fijngevoelig

Toen het plan voor de weg bekend werd, maakte de UT zich zorgen over de extra trillingen die veroorzaakt zouden worden door verkeer op de nieuwe weg. Met name de nauwkeurige en fijngevoelige onderzoeken die onder meer in het Nanolab worden gedaan, zouden daar last van kunnen hebben.
Uit het onderzoek bleek vorig jaar dat een grote vijver tussen de onderzoekslaboratoria en de nieuwe weg de trillingen voldoende absorberen. De weg moet dan wel op minstens 150 meter van de labs komen te liggen. Met de komst van de NOEK wordt ook meer verkeer verwacht op de Hengelosestraat. Het blijkt nu dat toename van verkeer op die weg ook niet tot beduidend meer trillingsoverlast zal leiden bij het Nanolab.

Controle in toekomst

De gemeente Enschede en de UT zijn nu dus akkoord met de uitkomsten van het onderzoek. De UT wil wel graag dat het wegdek van de nieuwe weg in de toekomst goed in de gaten wordt gehouden. De UT wil niet dat slijtage en mogelijke beschadigingen van het wegdek alsnog de onderzoeken gaan verstoren.
In de zomer van dit jaar moet meer duidelijkheid komen over de NOEK.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.