Staphorst

Landschap Overijssel: "Red de Staphorster wilde narcis"

De omgeving van Rouveen en Staphorst, dat is de enige plek in Overijssel waar hij nog weet te overleven: de wilde narcis.
Maar ook daar wordt hij bedreigd. Want de wilde narcis die verder alleen voorkomt in Limburg, moet vaak het veld ruimen omdat mensen hun tuin opnieuw willen inrichten. Meestal belanden de bollen dan op de composthoop. 

In de boomgaard

De wilde narcis werd oorspronkelijk aangetroffen langs het riviertje de Reest en sloten. De mensen vonden het een aanwinst voor hun tuin en schepten hem uit. Omdat de tuinen vroeger vaak werden gebruikt als boomgaard, kon hij ongestoord zaad zetten en verwilderen. 
Maar de tijden veranderen en daarmee ook de mode als het gaat om tuinen. "Tegenwoordig houden mensen van een strak gazon dat regelmatig gemaaid moet worden", meent ecoloog Michiel Poolman van Landschap Overijssel. En een grasmaaier is funest voor deze tere bloem.

Op de fiets

Vrijwilligers van de natuurbeschermingsvereniging Staphorst/IJhorst en omstreken verkennen de streek op de fiets en bezoeken de boerenerven. Zo brengen ze de vindplaatsen in kaart en wijzen de bewoners op het zeldzame karakter van de bol. "De Rouveeners zijn echt trots op hun narcis," weet Jan Paasman. 

Bollenbank

Ook wordt onderzocht of een bollenbank kan bijdragen aan het behoud van de soort. In de bollenbank kunnen bollen die vrijkomen bij de herinrichting van tuinen tijdelijk worden bewaard om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Op deze manier hopen de betrokken partijen de wilde narcis voor de toekomst te behouden.

Klein maar sterk

De wilde narcis is te herkennen aan het grijsblauwe blad, de eierdooierkleurige trompet en de iets lichtere buitenkrans. Ook bloeit hij iets eerder dan de bekende trompetnarcis uit de tuincentra. Hij is dan wel kleiner maar ook veel sterker. Zolang hij met rust gelaten wordt, overleeft hij het wel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.