Moskee in Enschede krijgt mogelijk mobiele politiepost na brandbommen

Er komt mogelijk een tweede mobiele post voor politiebewaking in Enschede. De gemeente Enschede bevestigt dat dat onderdeel is van gesprekken met het bestuur van de moskee aan de Tweede Emmastraat. Â

De gemeente en het moskeebestuur praten over veiligheidsmaatregelen nadat er eind februari twee molotovcocktails tegen de gevel zijn gegooid. Sindsdien heeft zich er niks voorgedaan. 

Veiligheidsmaatregelen. Maar welke? 

Daar is een 33-jarige man voor opgepakt die verdacht wordt van een poging tot brandstichting met een terroristische oogmerk. Maar uit politiebeelden blijkt dat hij niet alleen is geweest. 

Bij het eerste overleg over de veiligheid van de moskee en de aanwezigen is de plaatsing van een portacabin ter sprake gekomen. Er zijn geen knopen over doorgehakt, ook niet over andere veiligheidsmaatregelen. Daar moet in een tweede gesprek meer duidelijkheid over komen. "Maar welke maatregelen allemaal worden genomen brengen we niet naar buiten", aldus een woordvoerder van de gemeente.   

Politie blijft synagoge bewaken 
Er staat al een bewakingspost voor de synagoge in Enschede. Die blijft vooralsnog staan. Volgens de gemeente is er geen aanleiding hem weg te halen. De aanslagen in Brussel staan naar eigen zeggen los van die opvatting.

De post is er meer dan anderhalf jaar geleden geplaatst op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding na aanslagen in het Joods Museum in Brussel. De portacabin van de politie is voorzien van geblindeerde ramen en is beveiligd met camera's.

Vrij zicht voor agent of camera

De politie zou de post bemannen als er bedrijvigheid in de synagoge is, maar onduidelijk is of dit ook het geval is.

Vorige maand zijn er betonnen halve bollen geplaatst op de parkeerplaats tussen de bewakingspost en de synagoge zodat er vrij zicht is op de synagoge, voor de agenten in de portacabin of voor de camera's.

Deel dit artikel:

Reageren