Gerechtshof Arnhem

Vijftien maanden cel geëist in hoger beroep tegen oplichter actief in Oost-Nederland

Rechters
Rechters
De advocaat-generaal heeft voor het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep vijftien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 49-jarige man uit Duitsland. De man is volgens het OM schuldig aan grootschalige oplichting van bedrijven en personen in Oost Nederland.
Het OM wil bovendien dat de man een proeftijd krijgt van drie jaar. 
Naast oplichting van familieleden waren van begin 2012 tot 2015 vooral bedrijven, die dure apparatuur verkochten of verhuurden, de dupe.

Op de pof

De verdachte deed zich voor als ondernemer met geld. Op basis daarvan verhuurden de bedrijven hem dure goederen. Hij kreeg ze zelfs soms of ‘op de pof’  mee. De verhuurde spullen werden nooit teruggebracht maar in veel gevallen door de verdachte verkocht. Ook verbleef de man zonder te betalen in een hotel in Holten.
Familie van de man werd voor duizenden euro’s benadeeld omdat de verdachte op naam van zijn overleden vader creditcards aanvroeg en daarmee geld opnam. De totale schade bedraagt tienduizenden euro’s.

Rechtbank Almelo

De rechtbank in Almelo veroordeelde de verdachte tot een jaar onvoorwaardelijke celstraf na de eis van de officier van justitie van vijftien maanden waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De verdachte ging tegen het vonnis in hoger beroep.
De Reclassering heeft geadviseerd tot een voorwaardelijk strafdeel met de bijzondere voorwaarde van reclasseringstoezicht onder meer op financieel gebied.

Schade

De advocaat-generaal neemt het advies over. Wel komt hij, vanwege de ernst en hoeveelheid van de feiten, tot een hoger onvoorwaardelijk deel dan de straf die door de officier van justitie is geëist. "Verdachte is werkelijk onverbeterlijk. Hij is na eerdere aanhoudingen gewoon met het oplichten doorgegaan. Hij heeft veel schade aangericht en zelfs zijn familie voor duizenden euro’s weten te benadelen", aldus de advocaat-generaal.
De uitspraak  is naar verwachting over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.