ezels

Een wandeling met ezel Ponpon in Olst

Eilko en Annerie de Jonge hebben een grote passie voor ezels. Daarom hebben zij samen in 2009 Stichting de Grote ezel opgericht, een opvang voor ezels in Olst.
Met de stichting willen Eilko en Annerie zwakke en verwaarloosde ezels helpen. "Als de ezels hier komen, kijken we eerst wat er aan de hand is", vertelt Annerie. We laten een dierenarts en een paardentandarts komen. Daarnaast krijgen ze hier extra aandacht. Ze worden flink geborsteld en we gaan regelmatig een eind met ze lopen, zodat we dus ook echt een band aangaan."

Frankrijk

De liefde voor de ezels ontstond in Frankrijk. "We hebben ruim twee jaar in Frankrijk gewoond en zijn daar met de ezels begonnen. Daar wilden we een ezelhouderij beginnen, maar er was iemand vlakbij ons die dat al deed. Toen hebben we besloten om met acht ezels naar Nederland te komen. Inmiddels hebben we er 36, dus in zes jaar tijd zijn wij behoorlijk gegroeid", zegt Annerie.

Ezeltocht

Stichting de Grote ezel is omringd door bossen, natuurgebieden van stichting IJssellandschap en Staatsbosbeheer, landgoederen en havezaten zoals, Boxbergen-Lankhorst, Spijkerbos, Kranenkamp-Veldhuizen en Nijendal. Door deze omgevingen kun je een ezeltocht maken van minimaal een halve dag. "De 'goede' ezels die we hebben, die goed kunnen lopen, halen op deze manier geld binnen, zodat hun soortgenoten die het minder goed hebben opgeknapt kunnen worden."

Vanavond om 17.00 uur zie je de reportage van Mooi Overijssel in de uitzending van Overijssel Vandaag. Eerder kijken? Volg ons dan op Facebook of op Twitter!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.