Rijksmuseum Twenthe

Bezoekersaantal Rijksmuseum Twenthe blijft stijgen: gevecht om bezoeker pakt goed uit

"Het gevecht om de bezoeker," zoals Karin Jongenelen het noemt pakt goed uit voor Rijksmuseum Twenthe. In drie jaar tijd zag het museum het bezoekersaantal stijgen van 45.000 in 2013 naar 130.000 in 2015.Â
"Dit bevestigt waar wij al een hele poos hard aan werken," vertelt Jongenelen. 
Gevecht om bezoeker
Sinds de bezuinigingen op cultuur uit 2012 en 2013 moeten regionale musea meer bezoekers trekken om het hoofd boven wat te kunnen houden. "Voor een aantal musea, zoals het onze, heeft dat gevecht om de bezoeker goed uitgepakt."
"Met Turner hadden we natuurlijk een schot in de roos, maar ook de huidige expositie (Gainsborough) doet het goed. En van de komende exposities hebben we ook hoge verwachtingen," vertelt Jongenelen. De expositie met werken van Turner werd samen met museum de Fundatie it Zwolle gehouden. De Fundatie trok in 2015 een recordaantal van 310.000 bezoekers. 

Meer personeel

Het Rijksmuseum Twenthe zag het aantal bezoekers de afgelopen jaren flink stijgen. Van 40.000 in 2012, naar 45.000 in 2013 en 80.000 in 2014. Afgelopen jaar was het topjaar: 130.000 kwamen naar het museum in Enschede. 
De toegenomen bezoekersstroom heeft er toe geleid dat het museum wel wat bedrijfsmatige aanpassingen heeft moeten doen. "Ruimere openingstijden, van eenmaal schoonmaak per dag naar continue schoonmaak, meer personeel in het café en meer apparatuur voor audiotours."

Positieve spiraal
De stijging van het aantal bezoekers biedt mogelijkheden voor het museum. "We kunnen makkelijker tentoonstellingen krijgen, waar we eerder heel veel moeite voor moesten doen om die hier te krijgen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.