cum laude

Henk is blind, maar toch cum laude afgestudeerd aan de Universiteit Twente

Henk Mulder is cum laude afgestudeerd
Henk Mulder is cum laude afgestudeerd
Maar liefst acht jaar geleden raakte Henk Mulder blind door een verkeersongeluk. Hij verruilde zijn studie Werktuigbouwkunde voor Technische Informatica en wist cum laude af te studeren.Â
Henk heeft behoorlijk wat doorzettingsvermogen getoond met het behalen van zijn bachelor. Toch heeft hij er nooit aan gedacht om te stoppen met studeren. 

Altijd scherp zijn

Henks studieresultaten zijn de afspiegeling van een enorme inspanning van de afgelopen jaren. "Je loopt soms wel tegen de grenzen van blind studeren aan. Je moet er altijd zijn en het inhoudelijke contact met docenten is erg belangrijk. Ook moet je bij alle lessen goed opletten, ik kan me niet permitteren om tijdens een college op mijn telefoon te spelen."   

Medewerking van school

De Universiteit Twente dacht met Henk mee hoe hij toch kon studeren. "Dat was maatwerk", zegt Henk. "Het was voor beide kanten echt even aftasten wat er mogelijk was. Met bijvoorbeeld spraakprogramma's kun je heel veel bereiken."  
Omdat Henk niet kan zien, zijn lesboeken het grootste probleem. Die moeten omgezet worden in spraak en daar kan wel maanden overheen gaan. Vooral als je te maken hebt met technische boeken met veel diagrammen erin. 

Henks toekomstplannen

Of Henk nu gaat werken of doorstuderen, vindt hij lastig. "Ik wil in ieder geval proberen een master te halen, maar dat gaat vast nog even duren voordat ik die afgrond heb. Tegelijkertijd kan ik nu wel één dag in de week bij Nedap aan de slag om mijn expertise in de praktijk te zetten." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.