Provincie Overijsel

Regels te streng voor seniorenwoningen op boerenerf

Appartementen voor ouderen bouwen op de plek van lege stallen. Dat is heel goed mogelijk, mits de overheid de regels hiervoor aanpast. Dat zegt projectleider Monique Schuttenbeld van Erven voor Ouderen.
Het Oversticht heeft samen met de provincie op drie plekken in Overijssel pilots uitgevoerd, waarbij gekeken is welke hobbels moeten worden genomen om de bouw van meer seniorenwoningen op het platteland mogelijk te maken. Het gaat om een project in Diepenveen, Lemelerveld en Hasselt.
Monique Schuttenbeld: “We zien dat bij het huidige beleid vaak maximaal twee grote woningen mogen worden gebouwd op de plek van een voormalige boerderij. Ouderen hebben juist behoefte aan kleinere woningen en willen ook graag bij elkaar wonen. Je zou dan bijvoorbeeld tien appartementen op zo'n erf moeten bouwen, maar dat mag dus niet en onder meer daardoor komen veel projecten niet van de grond.”

Oversticht positief

Endrie Nijhuis van Het Oversticht zou ook juist voorstander zijn van de bouw van meerdere appartementen op één plek. “Je zou kunnen denken dat dit een geweldige inbreuk doet op het landschap, maar juist het tegenovergestelde is waar. Wanneer een grote schuur verdwijnt, wil je juist dat er weer iets met volume wordt teruggebouwd. Met één of twee woningen red je dat niet, maar met meerdere appartementen, die mooi zijn geclusterd, bereik je dat effect wel.”

Veel behoefte

Rob te Wierik van de stichting Ijssellandschap herkent de problematiek. “We zijn in Diepenveen al bijna tien jaar bezig om een serie appartementen voor ouderen te bouwen op de plek van een voormalige boerderij. Maar de gemeente wil niet erg meewerken. En dan duurt het zo lang dat de ouderen die mee wilden doen té oud worden en afhaken. En dat is jammer, want het zou goed zijn voor het landschap en er is veel behoefte onder senioren voor een woning op het platteland.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.