Almelo

Minderjarige vluchtelingen in Huize Alexandria in Almelo

In Huize Alexandra in Almelo worden voor een periode van maximaal vijf jaar ongeveer 80 vluchtelingen opgevangen, deels minderjarig. Daarmee heeft de gemeenteraad van Almelo vanavond ingestemd. Het voorstel kreeg slechts één stem tegen. 34 raadsleden stemden voor.
Het voormalige meisjesinternaat is eigendom van de gemeente en staat al jaren leeg.  Het pand moet wel eerst stevig worden verbouw. Kosten daarvan, ongeveer een kwart miljoen, komen voor rekening van de gemeente. De jaren daarna betaalt de COA huur. Dat zal een bedrag zijn dat kostendekkend is voor de gemeente. 

Statushouders

De Partij Vrij Almelo stemde tegen het krediet voor de verbouwing. De andere partijen stemden voor. Wel werden door een aantal partijen nog moties ingebracht.  Eén van die moties was de opdracht aan de gemeente om kritisch te kijken naar het aantal statushouders dat Almelo jaarlijks opneemt. Almelo loopt daarin voor op andere gemeenten in Twente. Dat was een kritieke noot van VVD, D66, Gerritsen/Isendoorn en LAS.
Volgens wethouder ten Seldam is de grote hoeveelheid statushouders in de stad vooral het resultaat van omstandigheden. Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van de Armeense kerk en gemeenschap in de stad en de aanwezigheid van relatief goedkope huurwoningen.
Wanneer de eerste vluchtelingen hun intrek kunnen nemen, staat nog niet vast. Waarschijnlijk voor de zomer.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.