nieuws

Wilminktheater en Rabotheater ruziën over cijfers: samenwerking is heel ver weg

Ruzie over cijfers Wilminktheater en Rabotheater
Ruzie over cijfers Wilminktheater en Rabotheater
Onenigheid over de hoogte van subsidies en ruzie over opbrengsten van voorstellingen. Het Wilminktheater uit Enschede en het Rabotheater in Hengelo ruziën over cijfers. Een intensieve samenwerking tussen beide theaters, wat juist de bedoeling was, lijkt ver weg.
Eind februari liet het college van B&W van Enschede al weten dat het onderzoek naar de samenwerking van beide podia de beoogde deadline niet zou halen. Een gezamenlijk onderzoeksrapport van beide theaters zat er niet in, ze leverden ieder afzonderlijk een rapport in. 
Nu blijkt niet alleen dat er een verschil van inzicht is tussen beide besturen. Er wordt zelfs ruzie gemaakt over de interpretatie van cijfers. Judith Hartman, directeur van het Wilminktheater, neemt in een brief aan de gemeenteraden van Hengelo en Enschede afstand van de cijfers die het Rabotheater presenteert. 

'Rabotheater presenteert onjuiste cijfers'

"Het Wilminktheater hecht eraan aan te geven dat Rabotheater onjuiste cijfers presenteert van het Wilminktheater," schrijft de directeur van het Enschede theater. Bovendien zou het theater in Hengelo cijfers op een verkeerde manier interpreteren, stelt Hartman in haar brief aan de politici. 
Hartman benadrukt dat ze meerdere malen heeft aangegeven bezwaar te hebben bij de cijfers die het Rabotheater gebruikt. "Ze sluiten niet aan bij de jaarrekening van het Wilminktheater, zijn feitelijk onjuist en zijn door Rabotheater zelfstandig geïnterpreteerd zonder akkoord van het Wilminktheater."

Gemeente Enschede: Rabotheater gebruikt verkeerde cijfers

Ook de gemeente Enschede schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het Rabotheater verkeerde cijfers hanteert.
"Wij wijzen u erop dat het subsidiebedrag dat gemeente Enschede heeft beschikt aan het Wilminktheater feitelijk lager is dan het Rabotheater in zijn rapport vermeldt," schrijft burgemeester Van Veldhuizen aan de raad.
Rapport Rabotheater: 'fusie niet haalbaar '
Een onderzoeksbureau heeft de rapporten van beide theaters bestudeerd. "De meningen zijn deels correct en in enkele gevallen subjectief," schrijft Langeveld Consultancy. "Een terugkerend thema is dat het rapport uitgaat van het standpunt 'Wij van Hengelo en Zij van Enschede'."

Bovendien concludeert het Rabotheater al dat fusie niet haalbaar is, hoogstens een samenwerking op het gebied van marketing. 
Wilminktheater: significante verschillen
In het rapport van het Wilminktheater staat dat het theater uit Hengelo de hoogte van de subsidie aan de buurman in Enschede verkeerd weergeeft. Het Rabotheater stelt dat er 6,9 miljoen euro aan overheidssteun binnenkomt, het Wilminktheater zegt dat het 5,1 miljoen is. 
Bovendien stelt het Rabotheater dat het Wilminktheater verlies maakt op voorstellingen. Onzin, zegt het theater uit Enschede: ze zouden ruim een ton winst maken. 
Intensieve samenwerking ver weg
Een intensievere samenwerking tussen beide theaters lijkt op basis van de rapporten absoluut niet dichtbij. Sterker nog: die lijkt ver, heel ver weg. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.