fraude

Politie valt panden binnen in verband met grootschalige 'goede doelen-fraude'

De politie heeft op verschillende plaatsen in Oost-Nederland en Duitsland invallen gedaan bij woningen en bedrijven in het kader van een groot fraudeonderzoek naar misbruik van geld dat bestemd is voor goede doelen. In Overijssel werden invallen gedaan in Wierden en Deventer.Â
De huiszoekingen vonden plaats in het kader van een lopend witwas- en fraude-onderzoek. Tijdens de zoekingen werd beslag gelegd op administratie, auto’s, contant geld en panden in Nederland en Duitsland. Er zijn geen aanhoudingen verricht. 

8 procent naar goede doelen

Het onderzoek richt zich op de activiteiten van vier bedrijven die geld inzamelen voor goede doelen. Die goede doelen zijn Stichting Help, de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en de Stichting Menodi.
Het onderzoek richt zich op de mate waarin gedoneerde gelden daadwerkelijk ten goede zijn gekomen aan de goede doelen. De politie schat in dat slechts 8 of 9 procent van het verzamelde geld bij de doelen terecht kwam. 

Doelen niet verdacht

De politie benadrukt dat de goede doelen zelf niet verdacht zijn. "Er zijn geen aanwijzingen dat andere goede doelen waarvoor geld werd geworven op enige wijze betrokken zijn bij de fraude of weet hadden van de fraude."
De politie wil niet vertellen om wat voor bedragen het gaat, maar laat duidelijk doorschemeren dat er veel geld in het spel is. Het onderzoek richt zich op activiteiten die zich de afgelopen vijf jaar afgespeeld hebben. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.