nieuws

Provinciale Staten wil voorlopig geen meerderheidsbelang in XL Businesspark

XL Businesspark Twente in Almelo (bordje)
XL Businesspark Twente in Almelo (bordje)
Een meerderheid van Provinciale Staten is voorlopig tegen een tijdelijk meerderheidsbelang in het XL Businesspark in Almelo. De politiek wil eerst dat er een plan komt waarbij het park aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zich te vestigen.
Het voorstel komt van de VVD. Statenlid Regien Courtz: “Het XL park loopt al vijftien jaar niet goed. Het tijdelijk overnemen van de aandelen van gemeenten is geen optie. Wel om de financiele problemen bij gemeenten op te lossen, maar dat is niet onze taak.”

Park aantrekkelijker maken

De VVD vindt dat de provincie zich moet inzetten om het park weer aantrekkelijk te maken voor ondernemers. Daarvoor moet het park bijvoorbeeld beter verkaveld worden, maar moet er ook veel actiever gezocht worden naar potentiële bedrijven.
Statenlid Erik Veltmeijer van de PVV is het daar helemaal mee eens. “Het XL park was bijvoorbeeld niet aanwezig op beurzen en evenementen en deed niets aan marketing. Ondertussen heeft het de burger tientallen miljoenen euro's gekost.” Volgens de PVV is de kern van het probleem dat de acquisitie van het park in handen ligt van provincie en gemeenten en niet in handen van ondernemers.

'Tob-locatie'

De SGP noemt het park niet langer een 'top-locatie', maar een 'tob-locatie'. De ChristenUnie heeft het woensdagavond in het debat over een 'XXL uitdaging'.
Het voorstel van de VVD om eerst een nieuw plan te maken voor het XL Businesspark wordt gesteund door de PvdA, D66, PVV, 50Plus, SGP, ChristenUnie en CDA.

Van Hijum niet blij

Gedeputeerde Van Hijum is niet blij met het standpunt van Provinciale Staten. “Het plan voor een tijdelijk meerderheidsbelang is tot stand gekomen na lange onderhandelingen met gemeenten. Hierdoor ontstaat juist ruimte om nu echt met een succesvol plan van aanpak aan de slag te gaan.”
“Het voorstel van de VVD levert juist vertraging op, omdat er mogelijk weer ingewikkelde onderhandelingen nodig zijn om met de gemeenten op één lijn te komen.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.