Rakic

ZGT hangt geldboete boven hoofd voor verzwijgen calamiteit voormalig chirurg Rakic

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil de ziekenhuis Groep Twente, ZGT, een boete opleggen omdat ZGT verzuimd zou hebben een calamiteit te melden.Â
Het gaat om complicaties bij operaties door voormalig chirurg Rakic. Twee van z'n patiënten zijn overleden en een derde moest vechten voor haar leven. 

Tuchtzaak dreigt

Rakic staat een tuchtzaak te wachten. De IGZ wil niets over de zaak kwijt en ook de voormalig chirurg wil niet reageren. Ook ZGT geeft geen commentaar, omdat het ziekenhuis volgens een woordvoerster in een reactie aan RTV Oost de IGZ-rapportage nog niet heeft gehad.
De IGZ startte een onderzoek nadat de interne calamiteitencommissie artsen videobeelden heeft laten zien van een in 2013 fout verlopen galblaasoperatie in het Hengelose ZGT-ziekenhuis. Rakic knipte de galblaashoofdweg door, wat zeer ernstig is. Zijn manier van werken zou in het rapport ruw en grofmatig genoemd worden.

Drost: doofpotcultuur bij ZGT

Letselschadespecialist Yme Drost staat de vrouw bij die moest vechten voor haar leven na fouten bij een galblaasoperatie. Hij noemt het meer dan terecht dat ZGT een boete wordt opgelegd. Volgens de letselspecialist werd er in 2009 al melding gedaan over de specialist. 
Drost: "Het ziekenhuis typeert zich door altijd maar de mond dicht te houden als er iets misgaat". Volgens Drost heerst er kennelijk een doofpotcultuur binnen het ziekenhuis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.