Veel scepsis bij bezoekers van infoavond over afvalwater in Twentse bodem

"Vot met 'n pröttel in onze bodem." Bezoekers van de infoavond over het afvalwater in de Noordoost Twentse bodem hebben er weinig vertrouwen in dat de NAM stopt met het injecteren van vervuild afvalwater. Dat bleek vanavond toen in Reutum alternatieven werden gepresenteerd voor de omstreden injectiemethode.

De NAM vult al jaren lege Twentse gasvelden met afvalwater. Dat vervuilde water komt vrij bij de winning van olie in het Drentse Schoonebeek. Op verzoek van minister Kamp van Economische Zaken is de NAM vorig jaar zomer vervroegd gestart met een verplicht onderzoek, waarin wordt bekeken of de waterinjectie in Twente nog steeds de meest milieuvriendelijke oplossing is, zoals in 2006 is vastgesteld. In dat onderzoek wordt gekeken naar alternatieven voor de waterinjectie. 

Vier alternatieven

Het bureau Royal HaskoningDHV heeft aan de inwoners van Noordoost Twente vier alternatieven gepresenteerd. Bij twee opties wordt het afvalwater gezuiverd, dan komt er geen vervuild water meer naar de Twentse bodem. Bij de andere opties wel. Inwoners vrezen dat de NAM op de oude voet verder gaat, dus met vervuild water onder de Twentse grond pompen.

"Ze hebben toch een vergunning voor onbepaalde tijd gekregen, dus ze kunnen gewoon doorgaan waar ze mee bezig zijn", zegt één van de bezoekers van de drukbezochte infoavond. Ook het feit dat de NAM druk is om de watertransportleiding naar Twente te repareren, geeft de bezoekers weinig hoop dat het transport naar Twente stopt. Vanwege die reparaties ligt de oliewinning in Schoonebeek momenteel stil. 

Onderzoek rond de zomer klaar

In het najaar verwacht de NAM weer te kunnen beginnen met de productie in Schoonebeek. Voor die tijd, zo rond de zomer, moet het onderzoek van Royal HaskoningDHV klaar zijn. De minister zal dan uiteindelijk een besluit nemen hoe het afvalwater in de toekomst wordt verwerkt. 

   

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.</p

Reageren