wildtunnel

Overijssel zoekt "wildspotters" voor onderzoek naar wildtunnels

In Overijssel zijn inmiddels tientallen wildtunnels. Maar worden ze wel gebruikt, en zo ja door welke dieren? Bij veel tunneltjes staan camera's die elk dier dat passeert op de film zetten. Maar het is tijdrovend om al die beelden te bekijken. Op de website wildspotters.nl kan vanaf nu iedereen meehelpen met het onderzoek.
Vooral in de kop van Overijssel maar ook in Salland zijn de afgelopen jaren veel wildtunnels aangelegd. Via hekwerken langs de weg worden dieren naar ondergrondse buizen geleid waardoor ze dan veilig naar de andere kant van de weg kunnen komen. Zo worden leefgebieden van dieren met elkaar verbonden en vallen er minder verkeersslachtoffers.
Om te zien welke dieren er gebruik van maken zijn er bij sommige tunnels cameravallen geplaatst, die aanspringen als er een dier passeert. De camera's zijn geplaatst door ecoloog Mark van Heukelum van Arcadis. Wekelijks haalt hij de beelden uit de camera's om ze te onderzoeken. Dat levert honderden filmfragmenten per week op. 

"Iedereen kan wildspotter zijn"

Het bekijken van al die beelden en onderzoeken om welk dier het precies gaat is is erg arbeidsintensief, want lang niet altijd is goed te zien om welk dier het gaat. Daarom vraagt de provincie daar nu hulp bij van de bevolking. Van Heukelum plaatst alle filmpjes op de website wildspotter.nl. Iedereen kan daarop de beelden bekijken en aangeven welk dier er te zien is.
Je hoeft geen getraind bioloog te zijn om de dieren te herkennen. Van alle mogelijke dieren wordt een uitgebreide beschrijving gegeven. De site werkt met het principe "meeste stemmen gelden". Het antwoord dat uiteindelijk het vaakst wordt gegeven moet wel het goede dier zijn.

Laten zien wat er leeft

De provincie wil met wildspotter.nl goed inzicht krijgen in de aantallen en soorten dieren die gebruik maken van de wildpassages. Ook kan de provincie zo aan een groot publiek laten zien dat de meeste wildtunnels erg effectief zijn. Op wegen met wildtunnels worden veel minder dieren doodgereden.
Tegelijk geeft de site een goed beeld van welke wilde dieren er zoal voorkomen in de provincie. Negentig procent van de dieren die op de beelden staan zijn nachtdieren die zich zelden aan mensen laten zien, zoals dassen, otters en marterachtigen. Dankzij de camerabeelden kan nu iedereen zien wat er zoal leeft in de eigen omgeving.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.