Enschede

Unieke textielmachines in Enschede; Annemieke Koster blaast nieuw leven in textielindustrie

Twee unieke textielmachines zijn gisteren vanuit Oostenrijk in Enschede aangekomen. Hiermee kan de Enschedese Annemieke Koster haar eigen duurzame weverij 'Enschede textielstad' na twee jaar opstarten. Annemieke hoopt de textielindustrie in Enschede nieuw leven in te blazen.
In de jaren '70 van de vorige eeuw was de stad één van de bruisende centra van de Europese Textielindustrie. 

Unieke machines

Annemieke heeft specifiek voor deze machines gekozen, omdat ze veel verschillende garen kunnen verwerken. "Ook zit er een spoel in die van links naar rechts gaat en het garen daarin meeneemt. Daarmee krijg je mooie afgewerkte stoffen. Dus geen gekartelde randjes."
De machines komen uit 1972 en 1973 en stonden lange tijd op het erf van een boerderij in Oostenrijk. "Met hijskranen werden ze naar binnen gebracht. Dat de machines hier nu staan is een mijlpaal voor mijn bedrijfje."

Toekomstplannen

Koster hoopt dat ze haar bedrijfje in de toekomst kan uitbreiden. "Ik wil nog graag meer machines kopen en daarmee een duurzame boost geven aan de textielindustrie in Enschede."
De eerste opdracht heeft Annemieke al binnen. Met gerecyclede denim stof gaat een bedrijf jurken maken voor zwangere vrouwen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.