De Zonnebloem

Gemeente Borne zoekt passende nieuwe functie voor basisschool De Zonnebloem

De gemeente Borne zoekt een passende bestemming voor De Zonnebloem, de basisschool die sinds 1 augustus vorig jaar leeg staat. De school staat midden in de woonwijk Tichelkamp.
De gemeente heeft de website www.borneschooltom.nl in het leven geroepen, waar iedereen ideeën voor een nieuwe bestemming op kwijt kan. Op de site staat ook allerlei informatie over de school, het schoolplein en de speelweide. Het totale complex is 4.500 vierkanter groot. Volgens de gemeente was de school een bijzondere plek in de buurt en is een belangrijke functie verloren gegaan.

Veel functies denkbaar

Op dinsdag 26 april wordt in het schoolgebouw een inspiratieavond gehouden. Tijdens die bijeenkomst worden enkele presentaties gegeven over het proces en over de mogelijkheden die er zijn. Belangstellenden kunnen dan ook een kijkje nemen in de school. Volgens de gemeente zijn er veel functies denkbaar voor het gebouw. Wel dient nadrukkelijk rekening gehouden te worden met de ligging. 
Verantwoordelijk wethouder Kotteman zegt het belangrijk te vinden om de wensen van alle betrokkenen mee te nemen. "Deze wensen kunnen de kaders vormen voor de herontwikkeling van het schoolgebouw", zegt hij. "Met de campagne 'Borne schoolt om' willen wij de ruimte geven aan haalbare plannen, die zowel in de buurt als in de hele gemeente worden gedragen."

Relatief nieuw voor Borne

De methode die de gemeente heeft gekozen om een nieuwe bestemming voor het schoolgebouw te vinden is relatief nieuw voor Borne. "Het project is voor mij en mijn collega's letterlijk en figuurlijk een leerschool. Met elkaar hebben we een aanpak ontwikkeld waarvan wij denken dat die recht doet aan de manier waarop wij de voormalige basisschool een nieuwe bestemming willen geven", aldus de wethouder.

Toelichting op openbare bijeenkomst

Het vervolg van het proces hangt af van het aantal kansrijke inzendingen. Bij veel goede inzendingen selecteert een gemeentelijk beoordelingsteam de vijf beste inzendingen. De indieners daarvan mogen hun plan tijdens een openbare bijeenkomst begin juli toelichten, waarna het publiek kan stemmen. Uiteindelijk beslist het college van burgemeester en wethouders welk plan verder uitgewerkt kan worden.
Als er te weinig goede inzendingen zijn en het beoordelingsteam eenvoudig en goed onderbouwd het meest kansrijke idee kan selecteren, dan vervalt de openbare presentatie en wordt de haalbaarheid van het geselecteerde plan onderzocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.