TSN

Thuiszorgbranche dreigt Enschede met rechter

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) heeft de gemeente Enschede een ultimatum gesteld. Als de gemeente niet binnen een week terugkomt op het gunnen van een zorgopdracht aan thuiszorgorganisatie Buurtzorg uit Almelo, volgt een kort geding. Dat maakte de werkgeversorganisatie vrijdag bekend.
Buurtzorg neemt de zorg van 800 cliënten van TSN over en gaat vanaf eind april met 200 TSN-werknemers verder onder de naam Stichting Familiehulp.
Volgens BTN is de deal in strijd met aanbestedingsregels en is er sprake van verboden staatssteun. Buurtzorg neemt in het hele land activiteiten over van het failliete TSN en wil daarbij gebruikmaken van een subsidie van miljoenen euro's uit een speciaal zorgpotje. Maar volgens BTN worden andere thuiszorgbedrijven hierdoor benadeeld. 

Bions Rijssen, BTK en Manna doen mee

De brancheorganisatie zal de zaak aanspannen, samen met een aantal lokale aanbieders van thuishulp. Dit zijn volgens BTN in elk geval Bions, Zorggroep Manna en BTK thuiszorg. Volgens BTN zijn ook andere thuiszorgorganisaties boos maar durven zij uit angst voor represailles zich niet aan te sluiten bij het kort geding.
BTN zegt ook juridische stappen voor te bereiden tegen onder meer de gemeente Den Haag, Purmerend en Amersfoort. Wethouder Jurgen van Houdt betreurt dat: "We moeten het geld besteden aan de zorg, niet aan rechtszaken. Dat zou iedereen moeten willen. Ik sta voor het belang van cliënten en personeel. Ik zie overigens eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet.”
TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. Het bedrijf kwam echter in financiële nood en werd twee weken geleden failliet verklaard. Veel van de medewerkers zijn inmiddels overgenomen door andere thuiszorgorganisaties, waaronder Buurtzorg Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.