nieuws

Landschap Overijssel wil de steenuil terug op Langenholte bij Zwolle

Steenuil
Steenuil © Landschap Overijssel
Het steekt Landschap Overijssel dat de laatste jaren geen steenuilen meer zijn gesignaleerd in de regio Zwolle. De natuurterreinenbeheerder heeft daarom landgoed Langenholte speciaal ingericht voor broedende steenuilen.
Samen met Stichting Avifauna Zwolle heeft Landschap Overijssel op landgoed Langenholte nestkasten opgehangen en boomgaarden aangelegd om het gebied aantrekkelijker te maken voor de steenuil. 
"Sinds vorig jaar maart hebben we dit 11 hectare terrein steenuil-vriendelijk gemaakt. We hebben nestkasten opgehangen, takkenrillen gemaakt, een meidoorn en een sleedoornheg geplant en een grasland ingezaaid met een kruidenmengsel", meldt Jan van Dijk, voorzitter van Stichting Avifauna Zwolle. 

Kruiden en boomgaard moeten insecten, muizen en vogels aantrekken

De steenuil leeft van insecten, muizen en kleine vogels. Met de aanleg van de boomgaard, het kruidengrasland en takkenrillen en het ophangen van nestkasten voor ringmussen wordt het gebied voor deze diertjes aantrekkelijk en daarmee ook voor de steenuil, aldus Van Dijk.
"De steenuil heeft een relatief klein leefgebied waar het zijn voedsel moet vinden. De rommelige boerenerven van vroeger zie je steeds minder en dat maakt het voor steenuilen moeilijker te overleven. Extra maatregelen zijn gewoon nodig."

Minimaal vijf broedende steenuilparen

Voor de komende vijf jaar is het streven dat minimaal vijf steenuilparen zich op Langenholte vestigen. In mei hopen vrijwilligers het eerste broedende steenuilenpaartje te zien. Het inrichten van het terrein in Langenholte is gefinancierd door Landschap Overijssel. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.