Sallandse Heuvelrug

Nationale parken Overijssel dingen mee naar titel mooiste natuurgebied van Nederland

Wat is het mooiste natuurgebied van Nederland? Die vraag legt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken binnenkort voor aan het Nederlandse publiek. Vanaf vandaag kunnen natuurgebieden zich inschrijven voor de verkiezing.Â
Met name de nationale parken in Overijssel, De Weerribben/Wieden en de Sallandse Heuvelrug dingen mee naar de titel. Maar ook andere natuurgebieden, zoals het beekdallandschap van landschap Overijssel in Noord Oost Twente kunnen meedoen, het is een open verkiezing.

Grote natuurgebieden kanshebber

Het is wel van belang dat de gebieden qua omvang en toegankelijkheid sterk en bijzonder genoeg zijn om een groot publiek te trekken. De jury onder leiding van professor Pieter Van Vollenhoven maakt een selectie die na de zomer wordt voorgelegd aan het Nederlandse publiek.
De drie natuurgebieden met de meeste stemmen worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

Internationale iconen

Staatssecretaris Van Dam kondigde de publieksverkiezing in maart aan tijdens het festival ‘Naar Nationale Parken van Wereldklasse’ in Den Haag. Onder meer door het verbeteren van de toegankelijkheid, internationale marketing en het versterken van de voorzieningen moeten de gebieden aantrekkelijker worden voor binnen- en buitenlandse bezoekers.
De winnende natuurgebieden of landschappen moeten wat hem betreft uitgroeien tot internationale iconen, die vergelijkbaar zijn met de sterke merken als tulpen, molens en de stad Amsterdam.
Kanshebbende natuurgebieden kunnen zich vanaf vandaag via een zogenoemd bidbook kandideren.

Doel verkiezing

Het doel van de verkiezing is om samen met provincies, terreinbeheerders, de bestaande Nationale Parken en ondernemers, de positie van de Nationale Parken en andere toonaangevende natuurgebieden te versterken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.