nieuws

Is autocross gevaarlijk? Zeven vragen na het zien van de video uit Holten

Klap op klap en uiteindelijk één gewonde. De video die wij vandaag online hebben gezet van de autocross gisteren in Holten roept veel reacties op. Daarom zeven vragen over hetgeen er zich gisteren af heeft gespeeld.

1. Hoe is het met de coureur?

De organisatie laat weten dat de coureur vandaag aan het einde van de middag waarschijnlijk weer naar huis mag. Hij heeft een gebroken arm, zijn pols was 'uit de kom' en hij had een klaplong. Maar het gaat inmiddels aardig goed met hem. 

2. Om wat voor race ging het precies?

We kregen reacties van mensen die het woord 'autocross' niet vonden passen bij dit evenement. Zo mailde Erik Nijkamp: "Je hebt verschillende soorten van autosport op onverhard terrein. Echter heeft de organisatie het hier gemixt en helaas is dat niet helemaal goed gegaan."
En die opmerking klopt ook. Het ging hier inderdaad niet om een autocross, zegt ook de organisatie:
"Wij organiseren ook een contactklasse, daar werd deze race in verreden. Dat is een aparte klasse, met eigen regels en auto's die beter en zwaarder zijn voorbereid. Die rijden ook niet in de autocross. Het is wel dezelfde baan."
De autocross in Holten is echter al vele jaren een begrip. De contactklasse staat pas sinds een paar jaar op het programma.

3. Welke races zijn er dan allemaal?

Autorodeo, autocross, contactklasses, bangerraces. Hoe zit dat nou eigenlijk? Wat is wat? Op basis van de informatie van de KNAF en verschillende organisaties hebben we de volgende lijst kunnen samenstellen van types evenementen:
  1. Autocross - Deze vorm van sport is de enige officieel ondersteunde, met ook officiële wedstrijden. Dat betekent dat de Knac Nederlandse Autosport Federatie (KNAF) en zijn internationale broer de FIA deze vorm van sport ondersteunen. Er zijn dus ook internationaal afgestemde regels (pdf). Deze sport wordt op onverhard terrein verreden. Doel is om zo snel mogelijk de rondes af te leggen en daarbij is een bepaalde vorm van contact geoorloofd. 

  2. Bangerraces - Het doel van de sport is om zo snel mogelijk de rondes af te leggen, maar er is meer contact geoorloofd. Ook heeft de baan vaak geen "zachte kant" zoals bij autocross, maar een betonnen muur. Aan het einde van de races kan er een race worden georganiseerd waarbij het pas stopt als er nog maar één auto rijdt. 

  3. Autorodeo - Hierbij wordt er niet in rondes gereden, maar is alleen het doel om elkaar stuk te rijden. Het is ook geen officiële sport van de KNAF en het is dus aan een ieder om zelf de grootte en vorm van de baan te bepalen. Ook de regels verschillen per evenement. 

Een contactklasse, zoals die gisteren in Holten werd georganiseerd, is een voorbeeld van eigen interpretaties die organisatoren hebben. De KNAF laat weten alles buiten de officiële autocross als een "zwarte sport" te zien waar geen toezicht op is.

4. Waarom werd de rode vlag niet eerder ingezet?

Wie de video bekijkt ziet dat de baanofficials bij de tweede botsing de rode vlag pakken en de wedstrijd stilleggen. Waarom toen pas? 
"Er is altijd contact tussen officials en de coureurs", vertelt Erwin Jansen van MAC de Holterberg. "Dat kan alleen al even een duimpje omhoog zijn, dat het goed is met iemand."
"Dat contact was er nu ook, met alle drie in de rij. Daarna kwam die tweede klap en toen werd er gelijk afgevlagd."

5. Waarom mogen die beelden niet online?

Na het online zetten van de video komen er ook veel reacties van mensen die de beelden niet online willen hebben. Er zijn zelfs pagina's die actief oproepen om de beelden niet op sociale media of online te zetten.
Waarschijnlijk hebben jullie al gehoord dat er vandaag iemand gewond is geraakt bij de cross. In situaties als deze...
Geplaatst door
op 
Sander Hooijer zegt daarnaast ook: "Deze vorm van sport heeft het al erg lang moeilijk met de vele vergunningen die aangevraagd moeten worden. Dankzij zulk soort filmpjes kunnen wij onze hobby wel opdoeken."
Erwin Jansen van MAC de Holterberg vertelt daarover dat het inderdaad steeds lastiger wordt om een vergunning en verzekering te krijgen voor motorevenementen.
"Na het monstertruckdrama in Haaksbergen merk je gewoon dat de regelgeving veranderd, het wordt moeilijker. Maar dat is voor alle evenementen zo. Verzekeringen staan niet in de rij om ons te verzekeren, maar wij hadden alles op orde. Daar hebben brandweer, politie en zelfs de wethouder 's ochtends nog naar gekeken."

6. Hoe zit het met verzekeringen?

Als coureur ben je gewoon verzekerd als je deelneemt aan een cross of rodeo. Meerdere zorgverzekeraars laten ons dat ook weten. Bij een ongeval of blessure ben je verzekerd onder de basisverzekering. Dat is wettelijk opgelegd.
De KNAF biedt organisaties, coureurs en baanofficials die een licentie van de KNAF hebben een extra verzekering aan. Organisaties kunnen dan meedoen met een soort 'evenementenverzekering' en coureurs en officials hebben een aanvullende persoonlijke ongevallenverzekering. 
"Mocht je bijvoorbeeld blijvend letsel krijgen, zoals een dwarslaesie, dan krijg je uit die verzekering nog wat extra vergoeding", zegt de KNAF daarover. 
Als je als officieel KNAF-coureur of -official overigens meedoen aan een evenement buiten de KNAF om, dan vervalt de verzekering. 

7. Is het echt zo gevaarlijk?

In dit geval moest er iemand naar het ziekenhuis en brak zijn arm, maar hoe gevaarlijk is deze vorm van autosport eigenlijk?
Een echt antwoord blijkt niet te geven. Op basis van de reacties lijkt er wel een verschil te zitten tussen de mensen die 'in het wereldje' zitten en niet. Een imagoprobleem dus.
Dat onderschrijft Erwin Jansen ook: "Veel mensen die de sport niet kennen zullen denken: kijk hoe hard dit gaat. Maar mensen reageren negatief omdat ze eigenlijk niet weten hoe het gaat."
"Mensen die er zelf actief in zijn, kijken er anders naar. Wij weten dat we veel veiligheidsmaatregelen nemen. Auto's worden bijvoorbeeld helemaal aangepast, er zit een rolkooi in en coureurs worden bescherm met ijzeren platen. Alles wordt ook gecontroleerd. We kennen de regels."
"Het gaat echt niet vaak fout bij ons", gaat Jansen verder. "En daarnaast zijn er ook andere sporten waar het wel eens fout gaat. Ik doe zelf ook aan motorcross, daar zie je ook wel botbreuken. Net als bij voetbal."
Toch hoor je dus ook andere geluiden. Zo zegt Jelle Schaftenaar op Facebook: "Deze video maakt meteen duidelijk dat willens en wetens risico's worden genomen door de deelnemers." "Daar betalen wij dure ziektekosten voor. Zulke figuren draaien zelf maar voor de kosten", vult Fons van Leeuwen aan. 
Als je probeert te kijken naar de harde cijfers, dan kom je er ook niet uit. Het achterhalen van die cijfers blijkt niet makkelijk. De KNAF zegt die cijfers niet direct voorhanden te hebben.
Van niet elk incident wordt volgens de federatie geen melding gemaakt en daarnaast geven ze ook aan dat niet alle cijfers openbaar worden gemaakt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.